Gå til sidens hovedinnhold

- Nå blir det spetakkel i KrF

Professor tror ikke KrF-leder Dagfinn Høbråtens varslede avgang løser problemene til partiet.

Lørdag trakk KrF-leder Dagfinn Høybråten seg i beste sendetid på Lørdagsrevyen i NRK.

Professor og valgekspert Anders Todal Jenssen tror ikke KrF-leder Dagfinn Høybråtens varslede avgang løser problemene til partiet.

- Det slipper løs et fryktelig spetakkel av indre strid og maktkamp, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Bytt ut hele partiledelsen!
De tre lederkandidatene som er blinket ut til å overta etter Høybråten på KrFs landsmøte til våren, er stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (37), nestleder Dagrun Eriksen (39) og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (43).

- Omverdenen bør ikke legge seg så mye opp i dette. Det er for eksempel mange i offentligheten som ikke kjenner Syversen, som er en mann høyresiden i partiet later til å ha stor tro på, sier Todal Jenssen - og legger til:

- Dette er taktisk spill. Det er de samme som støtter Syversen som nå tar til orde for at hele partiledelsen bør byttes ut.

- Dyktig lei
- Hvor viktig er dette lederskiftet for KrF videre?

- Det er slett ikke gitt at en ny leder vil gi ro i rekkene, sier Todal Jenssen, som forstår Høybråtens valg:

- Han var nok dyktig lei og under sterkt press. Det er innmari tøft å holde fasaden i så mye motgang, så avgjørelsen er veldig menneskelig. Jeg ville nok holdt tyst om dette til det var avgjørende nødvendig, og det er det i det øyeblikket han varsler valgkomiteen.

Høybråten har fått mye kritikk for sin lederstil og opplever nå at partiet vaker rundt rekordlave 4,0 prosent.

- Slutt å være så navlebeskuende
Todal Jenssen er klinkende klar på at KrF må fokusere på politikken og ikke indre stridigheter:

- Nå må partiet vise at de er et relevant parti. Jeg tror det viktigste for KrF nå er få noen tydelige saker, de må konkretisere politikken sin – og må slutte å være så navlebeskuende, sier han.

- Det kommer sjelden noe godt ut av å dvele ved: «Hvor uenige er vi internt?». Alle partier må leve med det, bemerker professoren.

Han er ikke enig i at partiets identitet er for utydelig.

- Jeg tror folk flest vet godt hva de står for. Partiet sliter med regjeringsspørsmålet: Etter at Høyre la ned sin motstand mot Frp, har presset økt på KrF og V. De må ta et valg. I noen grad blir de straffet mot sin motstand mot Frp, mener professoren.

Mens nestleder Inger Lise Hansen har tatt til orde for et Frp-tilnærming, tar Hareide avstand fra den tilnærmingen og vil ha fokus på sentrum.

Verdier i sentrum
Todal Jenssen sier at KrF har scoret høyest de gangene det har fokusert på verdier:

- Det er når partiet har vært tydeligst på å være et verdiparti, de har scoret høyest og vunnet oppslutning. De kan leve høyt på å være partiet som står for familieverdier og de kristne grunnverdier. Det kan gi dem mange voteringstap i Stortinget, men de vinner på dette på sikt, mener Todal Jenssen.

Til å belyse dette trenger partiet konkrete saker, som kontantstøtten.

Vi kommer naturligvis ikke utenom hvem som er best egnet til å overta etter Høybråten.

Ligner Bondevik mest
- Den politikeren som har løftet og båret partiet lengst, er Kjell Magne Bondevik. Av kandidatene som nå diskuteres, er det Hareide som ser ut til å ha de kvalitetene som gjorde Bondevik til en stor leder.

- Hvilke kvaliteter tenker du på?

- Hareide fremstår ikke som en religiøs mørkemann, i likhet med Bondevik og Svarstad Haugland. De er hyggelige og optimistiske – med et åpent blikk mot verden, sier Todal Jenssen.

Han utelukker forøvrig et comeback fra de to veteranene.

- Urban cafékultur ingen hjemmebane
Om nestlederne Inger Lise Hansen (29) og Dagrunn Eriksen, sier han:

- Hansen har vært et imagefigur som skulle levendegjøre fornyelsen – men jeg er ikke sikker på at KrF ønsker dette. Den urbane cafekulturen bir aldri KrFs hjemmebane. Når det gjelder Eriksen, er hun den som historisk sett står KrF nærmest, med sin motstand mot EU og forankring i sør og vest.

Hansen:- Mye ugjort
Mens Eriksen er positiv hvis valgkomiteen spør henne, er Hansen fornøyd med å være nestleder:

- Jeg har ingen lederambisjoner per dags dato, men har lyst til å fortsette som nestleder. Jeg føler jeg har mye ugjort, sier Hansen til NTB.

Kommentarer til denne saken