«Nå blir det vinterlig temperatur i hele Norge! Kaldest blir det i indre deler av Troms og Finnmark (brr... ), mens kysten i sør innimellom vil få noen få plussgrader. Som vi ser av animasjonen er det mildere luft over havområdene, som stanger mot kulden over land. Hvem vinner?»

Slik melder Meteorologene på Twitter at vinteren er på vei. De fleste stedene i Norge har det allerede blitt kaldere - og noen steder veldig kaldt. På Nyrud i Øst-Finnmark, ved grensa til Russland, er det målt minus 29,5 grader.

Les også: Sjokkpriser på strøm over hele Norge på lørdag

- Mange andre steder i Indre Troms og på Finnmarksvidda er det målt under 20 minus, sier statsmeteorolog Unni Nilssen til Nettavisen.

Og kaldt kommer det til å bli i minst en uke framover. Oslo er intet unntak. Der er det ventet fra null til minus ti grader fram mot neste helg.

Farevarsel

Og med kulda kommer det også snø - meteorologen har sendt ut farevarsel som gjelder Agder.

- Vi har sendt ut farevarsel på snø i Agder Fra lørdag kveld til søndag kveld ventes det 5-15 cm snø, i hovedsak på kysten. Område med mest nedbør er smalt, hvis det legger seg over kysten kan det lokalt snø mer. Kjør etter forholdene.

Også i nord er det sendt ut farevarsel.

- Fra natt til søndag er det i Nord-Troms og Kyst- og fjordstrøkene i Finnmark ventet lokalt moderat ising på skip i utsatte kyst- og fjordstrøk

Mildere uken etter

Nilssen sier at det er signaler i værmodellene som tyder på at det blir mildere etter uken med kulde. Det gjelder spesielt for Sør-Norge, fra Rørvik (i Trøndelag) og sørover.

Et lavtrykk fra vest kan blåse vekk den kalde lufta som nå ligger over landet. Det vil bety at mildværet først kommer til Vestlandet, for deretter å spre seg til Østlandet.

- Det er signaler om at et lavtrykk kommer innover Vestlandet. På Østlandet vil kulden da vare noen dager lenger, sier Nissen og understreker at dette er slik modellene ser ut nå, og at dette kan forandre seg gjennom uka.