RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Comstock (Thinkstock)

Nå blir dette lov i to stater

Sist oppdatert:
Se hvem som stemte ja til legalisering.

Amerikanske marihuanabrukere går lysere tider i vente.

Tirsdagens valgresultat gir ikke bare Barack Obama fire nye år i Det Hvite Hus. I Colorado og Washington har flertallet stemt for legalisering av marihuana.

Maks 30 gram
I disse statene blir det nå tillatt for alle innbyggere over 21 år å kjøpe og bruke marihuana. Stoffet skal selges i butikker som må ha offentlig lisens.

Skal du dyrke det selv, kan du ikke ha mer enn seks planter på et privat område. Du får maks være i besittelse av 30 gram, og det er ikke tillatt å bruke stoffet offentlig.

Tilhengerne har drevet aktiv kampanje for å få igjennom forslaget. Det har særlig blitt lagt vekt på at legaliseringen vil føre til økte skatteinntekter og fjerne svartebørsen for marihuana-salg.

Colorado-guvernør John Hickenlooper var ingen stor tilhenger av legalisering, men aksepterte velgernes dom.

- Velgerne har talt, vi må respektere deres vilje og vi vil følge opp resultatet. Men når det er sagt, må vi huske at USAs nasjonale lover fortsatt stempler marihuana som et ulovlig narkotisk stoff, så dette blir en komplisert prosess, sa Colorados guvernør John Hickenlooper, ifølge Huffington Post.

Medisinsk marihuana i 18 stater
Selv om det er mange som jubler for vedtaket, vil mange bli skuffet over avsemningens praktiske betydning. Loven blir neppe innført uten komplikasjoner.

Utfordringen blir at en slik legalisering kommer i konflikt med det føderale lovverket i USA.

Konsekvensen av avstemningen kan bli at lokalt politi ikke kan pågripe noen for besittelse eller bruk, mens føderale myndigheter fremdeles har denne muligheten.

I delstaten Oregon, som grenser mot Washington, stemte velgerne nei til forslaget. I Massachusetts stemte velgerne for å tillate marihuana for medisinsk bruk. De blir dermed den 18. amerikanske staten som tillater dette.

Flere stater sa også et historisk ja til ekteskap mellom homofile i nattens valg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere