RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå blir du viet av sekretæren

Foto: Birthe Steen Hansen/iBergen.no
Sist oppdatert:
Mens dommeren kan gjøre andre ting.

(iBergen.no) I Bergen tingrett møter du fortsatt en sort kappe når du entrer vielsesrommet. Men nå er det ikke lenger en dommer som befinner seg inni kappen.

Tingretten har delegert vigselsansvaret til saksbehandlerne, for å frigjøre dommerne fra arbeidet.

- I'm the man!
På tinghuset i Bergen er det saksbehandlerne Angelica Alme og Nina Anderson som har fått det ærefulle ansvaret å vie forelskede par. Fredag debuterte de som «dommere» med hver sin vielse.

- Jeg viet et amerikansk-thailandsk par. Etter jeg hadde erklært dem for rette ektefolk å være, utbrøt brudgommen «I'm the man» mens han lagde score-bevegelser med armen, forteller Alme lattermildt.

De nygifte hadde ingenting imot å bli viet av sekretæren, som på forhånd hadde betrodd dem at dette var hennes første vielse.

- Da svarte han: «Slapp av, det er min første gang også».

- Ingen forskjell
Sorenskriver for Bergen tingrett, Jan Ivar Brønn, har ingen betenkeligheter å la sekretærene foreta vielser.

- Når du ser på de andre oppgavene saksbehandlere har her på huset, så kan jeg ikke se at vielser skal være et for stort ansvar for dem. Vi valgte to av dem som virkelig hadde lyst på oppgaven. Parene vil merke liten forskjell i det som er en like høytidelig og seriøs seremoni som før. Jeg kan aldri tenke meg at folk har noe imot dette, sier Brønn til iBergen.no.

Praksisen har allerede vært i bruk i Trondheim tingrett siden i sommer, etter at justisdepartementet avklarte at ansatte med notarialfullmakt også kan få fullmakt til å vie. Sammen med den nye oppgaven kommer også en sort protokollførerkappe, til forveksling lik en dommerkappe.

- Det ville ikke sett korrekt ut uten kappen. Seremonien skal forsatt være høytidelig, selv om vi gjerne vil gjøre den mer personlig nå, sier Anderson til iBergen.no.

Stor rolle
Bergen tinghus kan vie inntil 2000 par i året, gjennomsnittlig åtte per dag. I høysesongen kan opptil sju vielser gå slag i slag på vielsesrommet i tinghusets femte etasje.

Både Alme og Anderson gleder seg til å inneha den store rollen i den viktigste dagen i brudeparets liv.

- Ja, vi har jo allerede deltatt i mange vielser som saksbehandlere, og kan egentlig gjøre seremonien i blinde. Men å selv foreta den er noe vi tar veldig alvorlig, understreker Anderson.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere