Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir lasagnen kastet ut av alle matkjedene

- Vi kan ikke garantere for at det ikke er hestekjøtt i lasagnen.

Alle de store matvarekjedene i Norge kaster ut sine «egenproduserte» lasagner.

For NorgesGruppen gjelder deres First Price-lasagne, for Ica gjelder deres Delish, for Rema 1000 gjelder Lasagne Bolognese (uten logo) og Coop gjelder deres Xtra.

- Kan ikke garantere
Felles for dem alle er at de er produsert på den samme franske fabrikken til Comigel, som produserte de hestekjøttinfiserte Findus-lasagnene solgt på det britiske og svenske markedet. Comigel har også produsert lasagnen som selges under merkenavnet Findus i Norge.

- Bakgrunnen for at vi har fjernet produktet fra butikkene er primert for å være føre var, og på den sikre siden. Lasagnen er produsert på den samme fabrikken som har laget Findus-lasagnen til det britiske markedet, og vi kan ikke garantere med hundre prosent sikkerhet at det ikke finnes spor av hestekjøtt i vår lasagne, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, til Nettavisen.

Går ikke gjennom kassen
- På tirsdag ble vi klare over denne saken, og at det derfor kan hende at lasagnen inneholder hestekjøtt. Vi valgte derfor å trekke alle lasagne-produktene som er sendt til norske butikker, sier pressekontakt i ICA, Lise Mette Kjellberg til Nettavisen.

Kjellberg forteller at dersom en kunde prøver å kjøpe denne lasagnen i en av deres butikker, så vil den ikke gå igjennom kassesystemet deres, og at ingen dermed risikerer å få med seg dette hjem fra deres butikker.

Mattilsynet i Storbritannia testet 18 Comigel-produkter og det ble funnet ut at 11 av dem inneholdt mellom 60 og 99 prosent hestekjøtt, og funnene har vakt stor oppsikt i landet.

Kine Søyland fra Norgesgruppen understreker at det ikke er påvist hestekjøtt i First Price-lasagnen.

- Så langt har vi ingen konkret indikasjon på at det er hestekjøtt i produktet. Men vårt hensyn er overfor forbrukerne, og vi har dermed valgt å trekke lasagnen tilbake, sier Søyland.

- Må være 100 prosent sikre
- Hva vil dere gjøre videre i forbindelse med denne saken?

- Vi vil følge saken tett framover med produsenten, og vi vil gjøre undersøkelser av egne produdukter, sier Søyland, uten at hun har mer informasjon om nøyaktig hvordan dette vil bli gjort.

- Det som er helt sikkert er at denne lasagnen ikke kommer tilbake før vi er hundre prosent sikre om at den ikke inneholder hestekjøtt.

Det er TV 2 som først meldte at First Price-lasagnen fjernes fra butikkene.

Hestekjøtt er ikke nødvendigvis farlig å spise, men hestekjøtt kan inneholde spor etter fenylbutazon, et betennelsesdempende middel som brukes av veterinærer på hester. For mennesker kan det være kreftfremkallende og helsefarlig.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken