*Nettavisen* Nyheter.

Nå blir månedskortet for tog 20 prosent billigere

Er du togpendler reduseres prislappen på månedskortet neste år, hvis budsjettforslaget vedtas. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Men ikke hvis du reiser innad i disse fylkene.

Før budsjettforhandlingene gikk Venstre ut med at de ville ha 20 prosent billigere månedskort på toget.

- Vi ønsker å redusere prisen for månedskort med NSB med 20 prosent. Gitt den økningen i trafikkvekst som vi venter oss, vil prislappen ligge på mellom 40 og 50 millioner kroner, sa Venstres Abid Raja til Nettavisen.

I budsjettavtalen mellom Høyre, Frp; Venstre og Krf har Venstre fått gjennomslag for sitt forslag og det er lagt inn 40 millioner kroner for å dekke opp utgiften.

Budsjettet er ikke formelt vedtatt. Det endelige vedtaket skjer i Stortinget først 15.desember.

Gjelder ikke i fem fylker

Men, den reduserte prisen vil ikke komme alle NSBs reisende til gode.

-Redusert pris på månedskort gjelder kun der NSB er takstmyndighet. Det vil si at det ikke gjelder i Oslo, Akershus, Hordaland, Rogaland og Trøndelag-fylkene, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Nettavisen.

Det vil si at om du har månedskort i for eksempel innad i Oslo eller mellom Oslo og Akershus vil du ikke nyte godt av prisreduksjonen. Men om du reiser fra for eksempel Vestfold til Oslo vil du få billigere månedskort.

- Vil redusert pris føre til flere reisende med toget?

- Ja, det vil det. Men det er andre drivere som er sterkere for pendlere. Hyppighet på avgangene, tilgjengelige plasser og først og fremst punktlighet. Men det er absolutt gode nyheter, vi ønsker å ha et attraktivt tilbud.

Han understreker at forslaget ikke er vedtatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB Persontog er godt fornøyd med budsjettforslaget til Høyre, Frp, Venstre og Krf. Foto: Bjørn Stuedal (NSB)

Får 18 nye tog

I tillegg til redusert pris på månedskort ligger det 18 nye tog i budsjettforliket. Togsettene skal leveres frem til 2020.

- Mange av disse togene vil bli satt inn på Østlandet for å styrke antallet tilgjengelige seter, som vi trenger i en vekstperiode. Vi har hatt en eventyrlig tilstrømning, hele 26 prosents økning de siste fire årene, sier Lundeby.

Redusert reisefradrag

I det opprinnelige forslaget til statsbudsjettet var det satt opp økt moms på persontransport fra åtte til ti prosent. Dette skulle ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kompenseres med økte bevillinger.

I tillegg ble det foreslått å øke minstegrensen for reisefradraget fra 16.000 til 22.000 kroner. Det betyr et betydelig mindre skattefradrag for pendlerne.

Reisefradraget gis til alle, uansett hvordan du kommer deg til jobben. Men du må over minstegrensen for å få fradraget. I statsbudsjettet er denne grensen er foreslått økt fra 16.000 kroner til 22.000 kroner, og dermed må reiseavstanden til jobb være lengre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.