KIWI GRØNLAND (Nettavisen): Idet butikken åpner dørene for kundene tirsdag klokken 07, har mange hundre varer fått ny pris.

- Det er en rekke årsaker til at prisene går opp, men den viktigste årsaken er at det er en enorm økning i råvareprisene internasjonalt. Vi ser en bredbasert oppgang på råvarer som sukker, kakao, hvete og vegetabilske oljer. En tommelfingerregel er at 50 prosent av det vi spiser (kaloriinntaket) er importert. Det er hovedårsaken til prisoppgangen, sier direktør for Corporate Affairs hos Orkla Brands, Håkon Mageli, til Nettavisen.

Nettavisen traff tirsdag morgen en nattarbeider hos Kiwi i Oslo sentrum.

Vedkommende fortalte at han i løpet av natten hadde skiftet pris på et par tusen varer.

Skylder på leverandørene

Han henviser til Kiwi sentralt for offisielle kommentarer, men forteller at både H-melk og Stabburets leverpostei er blant de mange produktene som er blitt dyrere.

Kiwi-kongen Per Erik Burud beklager utviklingen:

- Dette er synd. Vi skulle ønske prisene gikk ned, men når leverandørene øker prisene til oss, har ikke vi noe annet valg. Vi kan dessverre ikke trylle, sier Burud til Nettavisen.

- Hvor stor er prisoppgangen?

- Det varierer veldig. Spesielt produkter som inneholder hvetemel og sukker, samt noen oljer, har gått kraftig opp. Enkelte råvarepriser har steget med opp til 100 prosent over litt tid, deriblant kaffe, svarer Burud.

- Ferdig med pruting
- Har du noe forståelse for at leverandørene setter opp prisene?

- Vi har gjort det vi kan for å prute så godt som mulig, og når det er gjort, må vi akseptere resultatet, svarer Burud.

- Hvor mye har dere klart å prute?

- Nei, det er en forretningshemmelighet, svarer Kiwi-kongen Nettavisen.

- Hvorfor varsles ikke kunden bedre om prisøkningene som finner sted i dag?

- Hvis man ønsker å se ny pris, ser man det ved en datoendring på merkelappen med pris, sier Burud.

Orkla: - Økte råvarepriser
Direktør for Corporate Affairs hos Orkla Brands, Håkon Mageli, forklarer at det i tillegg til råvareprisen, også er andre faktorer som drar prisen opp.

- Vi ser også at det internasjonalt er et press oppover på emballasje og forpakninger, dette som følge av råvarebasert prisoppgang. Jeg har aldri opplevd en slik bredbasert økning i råvarer tidligere, reflekterer Mageli.

- Fortsatt prisstigning
For norske forbrukere er det ikke gode nyheter i vente:

- Jeg er overbevist om at prisene vil fortsette å stige. De bakenforliggende årsakene til det, er at stadig flere munner skal mettes. Den såkalt Kina-/Indiaeffekten betyr press på råvarer utenfor Norge. I tillegg er det nå en tilbudsside som preges av sviktende avlinger, som følge av økt flom og økt tørke på ulike steder i verden. I tillegg har enkelte land, som Algerie, startet hamstring av matvarer. Elfenbenskysten har midlertidig stoppet eksport av kakao. I sum betyr dette svekket tilbudsside av råvarer, som er viktige for næringsmiddelindustrien, forklarer Mageli.

Han vil ikke gå inn på enkeltproduktene Nettavisen har sjekket, som Stabburets leverpostei og pizza Grandiosa, som hos Kiwi ikke øker i pris, med forklaringen «det må du ta med leverandøren».

- Jeg kommenterer ikke enkeltprodukter, svarer han bestemt.

- Følger utviklingen med argusøyne
- Hvordan vil du forklare kundene til dels kraftige prisstigninger?

- Disse svingningene har vi ikke hatt på manns minne. Historisk har råvareprisene vært stabile, men det var en matkrise i 2007/2008 som førte til et kraftig prishopp på råvarer. Nå er vi inne i en sterk oppadgående pristrend igjen, og vi følger utviklingen med argusøyne, sier Mageli.

Selv om Nettavisen får bekreftet at H-melken har blitt dyrere i løpet av natten, mener Mageli det er et produkt som i utgangspunktet er bedre stilt:

- Norske jordbruksråvarer er i begrenset grad rammet av prisoppgang. Der er det norske prisnivået allerede svært høyt, sier Mageli.

Har du oppdaget en storprisøkning på en vare i dag? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no