*Nettavisen* Nyheter.

Nå blir Norge stående mer alene

Foto: INTS KALNINS (REUTERS)

Island har bestemt seg for å søke EU-medlemskap.

16.07.09 20:07

I en avstemning torsdag ettermiddag har Alltinget på Island bestemt at landet vil søke medlemskap i EU og starte forhandlingene med en gang, melder Reuters.

Det var på ingen måte et enstemmig valg. Det var 33 mot 28 stemmer som stemte for EU-medlemskap, en avstemning som avsluttet en maratondebatt som har foregått i flere dager. To representanter avga blank stemme.

En seier for statsministeren
Islands statsminister Johanna Sigurdardottir har jobbet hardt for denne seieren helt siden hun inntok statsministerkontoret i kjølvannet av landets totale økonomiske kollaps.

- Dette er sannsynligvis den mest historiske avstemningen i Alltinget siden grunnleggelsen av republikken, sier Sigurdardottir til Reuters.

- Jeg håper virkelig, og tror, at vi til slutt vil få en avtale som vil hjelpe oss med å få den nødvendige økonomiske stabiliteten, sørge for vekst på lang sikt - både for familier og bedrifter, sier hun.

Det har lenge vært ansett som svært sannsynlig at Island, som tidligere har vært en svært stor EU-motstander, kom til å søke om EU-medlemskap som nærmest den eneste utveien for den økonomiske situasjonen i landet. Sigurdardottier har tidligere sagt at et EU-medlemskap vil sørge for økonomisk stabilitet for landet.

Fornøyd EU-president
EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso er fornøyd med Islands avgjørelse i dag.

- Avgjørelsen er et tegn på viktigheten av det europeiske prosjektet, og håpet som Europa representerer. Island er et europeisk land med lange og dype demokratiske røtter. Island har et veldig nært forhold til EU etter 40 år i EFTA og 15 år i EØS. Nå er det opp til den islandske regjeringen å følge opp denne beslutningen og offisielt søke til presidentskapet i EU, sier han i en uttalelser.

- Historisk
Generalsekretær i Europabevegelsen, Grete Berget, sender gratulasjoner til Island i dag, og er meget fornøyd med resultatet.

- Jeg er glad på Islands vegne. Dette er historisk. Alle de norske partiene må nå våge å ta en ærlig debatt om dette får EØS-avtalen til å vakle og hva som er i Norges interesse, sier Berget til Aftenposten.

Hun mener fiskeriavtalen vil være det viktigste for Islands forhandlinger med EU.

- Jeg tror islandsk EU-medlemskap avhenger av dette. En god fiskeriavtale vil også kunne påvirke hva kystbefolkningen i Norge tenker om EU. Jeg ønsker Island lykke til, sier Berget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Nei til EU mener dette ikke betyr noe
- Det norske EU-neiet har aldri vært avhengig av hva andre nordiske land gjør, sier Nei til EU-leder Heming Olaussen i en pressemelding.

- Dersom et dypt splittet Island i dag vedtar å søke EU-medlemskap, er dette i tilfelle en beslutning som i liten grad berører Norges forhold til EU, sier Olaussen videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jagland mener Norge må vurdere EU-medlemskap
Torbjørn Jagland kjemper for tiden om å bli leder i Europarådet. I en kronikk i Dagsavisen i dag slår han fast at et eventuelt islandsk EU-medlemskap vil være svært viktig for Norges forhold til EU - spesielt i kombinasjon om en ny EU-grunnlov.

«Samtidig vil EU-samarbeidet gå over i en ny fase hvis Irland i en ny folkeavstemning godkjenner Lisboatraktaten. Den vil omfordele makten innenfor og mellom EU-institusjonene. Dette, sammen med et eventuelt islandsk medlemskap, vil etter min mening nødvendiggjøre en norsk nyvurdering av vårt forhold til EU.»

Dagens EØS-avtale gjør at Norge uansett må følge det meste av lover som EU vedtar gjennom såkalte EU-direktiver.

Høyre vil ha debatt
Ja-partiet Høyre ser på dette som svært gode nyheter:

- I neste stortingsperiode må vi ha frihet til å debattere EU-spørsmålet, vi kan ikke stå helt alene i Europa, sier Nikolai Astrup, leder i Høyres EU-utvalg, i en pressemelding.

Senterpartiet negative
Etter avgjørelsen på Island velger Senterpartiet å fokusere på den store motstanden.

– Det store mindretallet i Alltinget viser etter mitt syn at det hersker stor usikkerhet på Island med tanke på hva et medlemskap vil kunne bety for landet, sier nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, i en pressemelding.

Kan ta over tre år
Selv om Island kan sende en søknad til EU allerede i løpet av måneden, er det på ingen måte slik at Island vil dukke opp i EU med det aller første. EU har tidligere åpnet for at Island kan få hurtigbehandling for sin søknad, slik at landet kanskje kan komme inn fra 2011.

Carl Bildt, som leder EUs presidentskap ut året, sier til Reuters at 2011 er for tidlig.

Arni Thor Sigurdsson, lederen for Islands parlamentariske komité som håndterer EU-saker, tror ikke Island kan bli medlemmer før i 2013.

Overfor Reuters melder statsminister Sigurdardottir at samtalene kan ta 2,5 til 3,5 år.

Et splittet folk
Til tross for den økonomiske kollapsen i landet er det islandske folket svært splittet i synet på et EU-medlemskap. Landets mektige fiskeindustri vil ikke dele sine ressurser med EU, og i en meningsmåling gjort i mai var det 61,2 prosent som ønsket å inngå samtaler med EU om medlemskap.

Derimot er folket splittet omtrent på midten når det kommer til å faktisk bli innlemmet i unionen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag