Gå til sidens hovedinnhold

Nå boikotter Russland norsk fisk fra 485 leverandører

- Høyst beklagelig, sier fiskeriministeren.

1. januar melder det statseide, russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at Russland innfører delvis importforbud for norsk fisk.

Forbudet rammer 485 norske eksportører av hvitfisk. Laks- og ørreteksport er ikke omfattet av det som i russisk media omtales som boikott. Sammen med skalldyr og pelagisk fisk som makrell og sild, utgjør dette hele 95 prosent av eksporten til Russland.

Det er med andre ord kun en liten del av næringen som rammes av boikotten.

- Det er det store bildet, men det er klart at det for selskapene som mister tilgangen, er dramatisk, alvorlig og frustrerende, sier Egil Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Norges sjømatråd.

- Lite forutsigbarhet
Ifølge RIA Novosti skyldes importforbudet det russerne karakteriserer som dårlig helse- og hygienekontroll. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) beskriver boikotten som «høyst beklagelig».

- Det gir lite forutsigbarhet for norsk sjømatnæring når russiske veterinærmyndigheter nærmest over natten innfører nye regler som er til hinder for eksport av norsk fisk, sier Aspaker til Nordlys.

At norsk næring har en utfordring med hygiene, er ikke riktig, mener Norges sjømatråd.

- Vi er en stormakt når det gjelder å forsyne verden med sjømat, og det er få tilfeller der vi opplever utfordringer på trygghetssiden. Norsk sjømat har et sterkt renommé ute i verden, og det norske systemet for kontroll og kvalitetsoppfølging er et godt system, sier Egil Sundheim.

Resultatet av et nasjonalt tilsyn Mattilsynet gjorde i hvitfisknæringen i 2013, var likevel nedslående. I Troms og Finnmark fikk 61 av 65 kontrollerte virksomheter, varsel om vedtak. Hygienen er ikke god og må forbedres betraktelig, konkluderte Mattilsynet.

Vil finne løsning
Næringen har kjent til denne siste boikotten siden 20. desember, forteller Sundheim. Det er imidlertid ikke første gang at norsk sjømatnæring møter problemer i Russland.

- Siden 2006-2007 har det vært utfordringer med eksport til Russland i form av utestengelser mot deler av næringen. Det er et slikt regime at kun særskilt, godkjente virksomheter får eksportere fisk dit. Vi har sett denne typen forbud tidligere, men det er ikke noe norsk næring ønsker å ha. For det er rett at det gir en uforutsigbarhet som næringen ikke er tjent med, sier Sundheim.

Det er ikke bare Norge som møter problemer, minner han om.

- Russerne har gjennomført tiltak mot dansk svinekjøtt, amerikansk kylling og vin fra Moldova. Det er mange ulike restriksjoner mot mange ulike land, sier Sundheim.

Aspaker understreker på sin side at saken gis høy prioritet av norske myndigheter.

- Vi håper å finne en løsning om ikke altfor lenge, sier fiskeriministeren.

Russland er det viktigste eksportmarkedet for norsk fisk. I 2013 omfattet importen totalt 691 millioner euro, eller 5,6 milliarder norske kroner.

Kommentarer til denne saken