Gå til sidens hovedinnhold

Nå brer varmen fra Europa seg mot Norge

Tyske, franske og spanske meteorologer advarer, og nå er varmlufta på vei mot nord.

OSLO (Nettavisen): Meteorologer i Tyskland, Frankrike og Spania og advarer for UV-stråling og intens hete med temperaturene godt over 30 grader.

Det er et såkalt blokkerende høytrykk som nå gir varmt vær i sentral-Europa, med over 35 grader på de varmeste stedene onsdag. Norge ligger helt i utkanten av høytrykket, noe som gjør at lavtrykk og kaldere luft fra nordvest får mulighet til å snike seg inn, oppsummerer Meteorologisk institutt.

Tirsdag var det Diyarbakir i Tyrkia som var varmest i Europa med 37 grader, men Granada kom ikke langt bak; 36,3 varmegrader.

På en lang rekke stasjoner ble det målt over 30 grader tirsdag. Palma de Mallorca, Saragossa og Nimes passerte alle 35 grader med noen desimaler.

I Norge viser prognosene fra Meteorologisk institutt temperaturer opp i 25 grader i løpet av uka, kanskje mer, når den intense varmen fra kontinentet setter seg i bevegelse, men varmlufta kommer altså ikke alene.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Blir ikke knallvarmt

Et lavtrykk er også på vei, så onsdag formiddag var statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes forsiktig med å love for mye:

- Det blir ikke knallvarmt, ikke noe hetebølgefølelse akkurat, for det er også skiftende skydekke, sier hun til Nettavisen.

Likevel, 25 grader er absolutt innen rekkevidde.

- Men det blir nok ikke 30 grader, sier hun.

Svenske SMHI forventer imidlertid å se temperaturer rundt 30 grader enkelte steder.

- Brer seg nordover

- De har skikkelig sommervarme sør i Europa nå, i Spania med 34 grader klokka 14. Torsdag brer varmen seg nordover, og vi kan få 30 grader sør i Sverige og Danmark, utttalte statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen tirsdag.

Tyske DWD var onsdag morgen ute med «Hitzewarnung» og vente over 30 grader sørvest i landet. Samtidig er UV-intensiteten høy, særlig i nord og nordøst.

Torsdag varsler DWD temperaturer opp mot 37 grader.

Météo-France melder onsdag ettermiddag at varmluftslokket over Europa de neste dagene beveger seg fra Frankrike mot Tyskland og deretter mot de baltiske landene.

Det opplyses også at første halvdel av juni har vært den nest varmeste i landet siden målingene startet.

Prognosene onsdag peker i retning av nok en varm dag i Frankrike. Det ventes opp mot 35 grader i Bourges og Lyon og 34 grader i Strasbourg og Tolouse.

I Spania ventes opp i 36 grader blant annet i Saragossa nordøst i landet, melder La Agencia Estatal de Meteorlogia (AEMET).

Franske meteorologer har vært ute og antydet svært høye temperaturer fra Benelux-landene til Baltikum torsdag, men det er uklart om det per definisjon er en hetebølge deler av Europa nå opplever. Definisjonen for en hetebølge er at temperaturen skal ligge 5 grader over normal makstemperatur fem dager på rad.

- Stige i hele landet

Torsdag ventes temperaturen å stige både i sør og nord i Norge, ifølge Meteorologisk institutt:

- De neste dagene skal temperaturen stige i hele landet, men i nord må man smøre seg med tålmodighet i påvente av mer sommervarme, skriver de på Twitter.

Torsdag ventes varmlufta fra kontinentet å påvirke oss for fullt. Trondheim kan for eksempel vente seg 23 grader, Lillehammer og Skien 25 grader og Oslo hele 25 grader.

Fredag antyder Yr.no 26 grader i Skien.

- Det kan bli enda varmere i indre strøk sør på Østlandet, sa statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til Nettavisen tirsdag.

- Helga blir mer varierende, men varmlufta består, og det kan bli temperaturer mellom 20 og 25 grader. Et nedbørsområde ventes å gi mest nedbør på Vestlandet og i Agder, men natt til fredag kan det komme spredte byger på Østlandet. Så kommer det enda mer på Østlandet lørdag, så det kan bli en lummer helg, sier Borander.

- Blir det av og på med regnet i helgen?

- Det blir nok ganske jevnt, iallfall lørdag. Så skal nedbøren gradvis trekke nordover natt til søndag og søndag morgen. Da blir det litt mer oppholdsvær og sol Østafjells. Neste uke begynner prognosene å sprike litt. Det er veldig avhengig av hvor høytrykket plasserer seg, sier meteorologen.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Tana bru noterte 27 grader

I helgen var det forresten Tana bru i Finnmark som var varmest i landet. Det ble det målt 27 grader.

Lavtrykkene kommer inn fra havet og sørger for skyer og regn på Vestlandet og nordover denne uka, men det skal altså bli gradvis varmere, og Vestlandet og Trøndelag kan vente seg temperaturer opp i 20 grader torsdag.

- Får de sol også?

- Ja, det var det. Det blir av og på med regn fram til fredag, men det ventes oppholdsvær og sol i helgen. Da er det Østlandet som får nedbøren. Trøndelag får kanskje litt mer skyet vær. I Nord-Norge lar varmen vente på seg, men også Nordland kan vente seg nærmere 20 grader, viser prognosene for søndag. Videre nordover er det litt kjøligere, sier Borander.

Vestlandet: To våte dager

Onsdag varsler Meteorologisk institutt to våte dager på Vestlandet. Fra fredag blir det stort sett opphold, skriver de på Twitter.