HAMAR (Nettavisen): Nå er nerdefesten The Gathering, eller TG, offisielt åpnet, og tusenvis av deltakere strømmer inn i Vikingskipet på Hamar. Fra klokken 06.00 har deltakerne blitt registrert inn, og klokken 09.00 ble dørene åpnet.

Klokken 09.30 er 1300 deltakere registrert inn. Flere av deltakerne hadde stått lenge i kø da dørene åpnet - for å være først inn på det som er verdens nest største dataparty.

- Vi vil være først i køen
Kameratene Ole Martin B. Ruud (17), Max Kriebel (18) og Daniel Rosland (18) fra Eidsvoll møtte opp foran Vikingskipet allerede ved 18-tiden tirsdag kveld.

- Vi er her tidlig fordi det er verdt det! Det er god stemning og vi vil selvsagt være først i køen når de slipper inn folk i morgen, sa guttene i kor da Nettavisen møtte den ved 23-tiden tirsdag kveld.

Guttene var nummer 6, 7 og 8 inn i Vikingskipet på fjorårets TG, men i år er målet å komme aller først i køen.

Kameratgjengen hadde derfor pakket seg inn i tykke klær, satt seg godt til rette i medbrakte kontorstoler og stekte koteletter og pølser på en engangsgrill mens de ventet.

- Vi nådde målet!
Og klokken 06.00 er det nettopp Max og Daniel som blir registrert inn - som de to første deltakerne på The Gathering 2010.

- Det var så verdt det! Vi er litt kalde, men vi nådde målet om å være først, sier en lett anpusten Kriebel til Nettavisen.

Han og kameraten har nemlig løpt om kapp med mange andre for å være først. Deltakerne slipper ikke inn i Vikingskipet før klokken 09.00, så først må de ut og vente litt til.

- Nå setter vi oss nok i bilen og venter til vi slipper inn, sier Rosland.

- Konkurranser og sceneshow
De tre guttene har vært på The Gathering tidligere, og synes dette er et fint alternativ til bypåske.

- Vi gleder oss til konkurransene, sceneshowene og til å bli kjent med nye mennesker, sier Max Kriebel som har vært på TG en gang tidligere.

- Også gleder vi oss selvsagt til å treffe gamle kjente. Jeg treffer en del folk her som jeg aldri treffer ellers i året, forteller Ole Martin B. Ruud.

- Vi er i rute
Ved 07.30-tiden onsdag morgen ser alt ut til å være i rute.

- Vi ligger godt an og alt ser ut til å gå etter planen. Vi satser på å åpne dørene klokken 09.00 som planlagt. Deltakerne er fornøyde med at de slipper å stå ute i kulda, og sier de er positivt overrasket over den nye innsjekkingsløsningen, sier Eriksen Valvik til Nettavisen.

Køen går under tak
Men i år som i fjor er det meldt store mengder nedbør på åpningsdagen. Onsdag morgen klokken 08.00 er det fortsatt opphold utenfor Vikingskipet. Og skulle regnet komme, har arrangøren tatt høyde for dårlig vær.

- Vi hadde dårlig vær under innslippet i fjor, så i år har vi lagt opp til en helt ny plan for innslippet. Vi har ført store deler av køen under tak, slik at ikke verken utstyr eller deltakerne blir våte - selv om det skulle begynne å regne, sier presseansvarlig for The Gathering Simon Eriksen Valvik til Nettavisen.

Men han anmoder likevel alle deltakere om å kle seg etter været.

- Vi kan ikke garantere at det blir plass til alle under tak, særlig ikke hvis alle kommer samtidig, men ettersom det er meldt regn, tror vi en del deltakere velger å komme litt utover dagen. Dermed vil de fleste få plass under tak, sier Eriksen Valvik.

Venter 6000 besøkende
Arrangementet, som totalt samler nærmere 6000 personer fra inn- og utland, har markert seg som en av de mest distinkte og alternative måtene å bruke påsken på. Årets The Gathering er det 18. i rekken, etter at arrangementet startet opp i Skedsmohallen i 1992.

Men selv om mange først og fremst forbinder datapartyer med ulovlig fildeling og illeluktende nerder, kan Eriksen Valvik fortelle at de også har mye annet å by på.

- Vi har mye nytt på programmet når det gjelder kreative konkurranser, og fokuserer på blant annet musikk-, programmerings- og byggekonkurranser. I tillegg har TG en rekke foredrag og mange flotte sceneshow i løpet av påskeuka, sier han.

Spill mot Petter Northug
I forrige uke ble det kjent at Petter Northug også tar turen til Vikingskipet i påsken. Allerede onsdag kveld klokken 19.00 kan deltakere utfordre skiesset og en av verdens beste Counter Strike-spiller til duell.

Les også: Petter Northug til The Gathering

- Vet ikke hvor mange deltakere som vil få spille mot Northug, men de som ønsker å spille mot ham bør nok ikke vente for lenge, sier Eriksen Valvik.

- Frykter ikke piratkopiering
Årets The Gathering har kjappere internettforbindelse enn noen tidligere år. Likevel tror ikke pressesjefen piratkopiering vil bli noe problem.

Les mer: Den raskeste påsken noen gang

- Deltakerne som kommer hit kontrollerer selv hva de gjør, men vi tror ikke at de kommer hit i hovedsak for å piratkopiere. Nettlinjene folk har hjemme er blitt så gode, at dersom de ønsker å gjøre den slags, har de mulighet til å gjøre det hjemmefra, sier Eriksen Valvik.

- Men dere vet at det foregår?

- Det går ikke an å si at det ikke foregår, men det er ikke vår oppgave og jobb å forhindre det. Det er eventuelt en jobb for politiet, sier han.

Les også: Diskusjonen om ulovlig fildeling må legges død

I stedet peker han på at den kraftige nettlinjen gjør det mulig for deltakerne å utnytte nettet til fulle.

- Mange streamingtjenester krever en del båndbredde, dersom du skal se og høre noe i god kvalitet, og det samme gjør spill hvor du spiller med andre over internett. For at mange skal kunne gjøre dette samtidig uten å oppleve problemer, må vi ha en svært rask nettlinje, sier Eriksen Valvik før han forsikrer at det ikke vil bli noen kapasitetsproblemer med årets nettlinje.