Gå til sidens hovedinnhold

Nå er bevaring en boligtrend

Hvis du vil fornye huset tidsriktig, bør du åpne døra til gamle dager.

SAGENE: – De brukte helt andre materialer før i tida, sier Sven Erik Løchen hos GamleTrehus.com på Sagene.

– Disse gamle dørbladene er for eksempel laget av seintvoksende trær. Det ga hardere og langt mer holdbare treprodukter enn de masseproduserte dørene du får i dag. Dessuten er det skikkelig håndverk, sier han og stryker langs et velholdt dørblad fra midten av 1800-tallet.

Bygningsvernbutikken GamleTrehus.com kjøper og selger historiske bygningsdeler og holder tidsriktig til hos Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus – på gamle Vøienvolden gård på Sagene. På låven lukter det en blanding av gammelt treverk, loft og linolje, og hit kommer skattejegere og huseiere i alle aldere. De fleste er på jakt etter gamle brukte dører, vinduer, beslag og dørvridere.

– Eldre entusiaster vil gjerne ha autentiske detaljer, mens unge huseiere vil tilbakeføre hele eller deler av huset til sitt opprinnelige uttrykk. Det er trenden nå, sier Løchen og humrer:

– Og om ti-femten år kommer vi kanskje og henter dørene igjen – da er det noe annet som er moderne!

Gammelt nytt

Hjemme hos interiørkonsulent og blogger Maria Rasmussen i Fevik, er det meste av interiøret gjenbrukt. Gamle bygningsdeler og godt brukt treverk er kommet til heder og verdighet – en kabeltrommel er for eksempel blitt til stuebord, mens gamle trekasser er forvandlet til dekorative hyller.

– Jeg har mer gjenbrukt enn nytt hjemme. Jeg liker nemlig å ha ting ingen andre har, sier forklarer Rasmussen.

Skribenten bak bloggen «Mias Interiør» finner inspirasjon i gamle hus og i naturen, hos Astrid Lindgren, i interiørmagasiner, samt hos andre bloggere og på Instagram når hun innreder hjemmet sitt.

– En av mine egne gjenbruksfavoritter er skyvedørene i stua. De har vi laget av gamle dørblader i tre, forteller hun, og røper:

– Og bak dem gjemmer vi både tv, anlegg og DVD-er.

Les også: I denne boligen kan du gå på skattejakt

Ferdig gjenbrukt

Hos Gjenbruket i Moss står også gjenbruk og redesign sentralt. Den opprinnelige ideen bak bedriften var å ha mottak og salg av brukte bygningsmaterialer. Siden er konseptet blitt utvidet, og nå samarbeider Gjenbruket med tradisjonsbevarende snekkerlag og andre miljøbevisste bedrifter.

– Vi er både nysgjerrige og har skapertrang, så vi har vridd en del av driften til å drive «upcycling» og redesign. Vi merker nemlig er at det er enklere for folk å forstå gjenbruksmulighetene når vi har noe «ferdiglaget» å vise til, sier daglig leder Nils T. Håmo.

I tillegg til å lage møbler og interiør på oppdrag, selger Gjenbruket fremdeles «vanlige» brukte bygningsdeler, alt fra gamle dører og vinduer til metall og takstein.

– De som er litt hendige, kjøper gjerne eldre ting for å renovere tilbake til riktig tidsepoke, men også for å redesigne og lage noe nytt selv. De handler kanskje sprossevinduer for å bygge drivhus, eller gamle dører for å lage bord eller sengegavler. Med litt fantasi kan man jo lage det meste av disse tingene – mulighetene er uendelige, mener han og tilføyer:

– Bygningsdelene har dessuten allerede holdt seg godt i mange år, og det er jo ingen grunn til at de ikke skal holde i hundre år til!

Les også: Vil bevare gammel fabrikk