Feriereiser kvalifiserer ikke lenger til nødpass, etter at nye og strengere regler trådte i kraft natt til mandag.

For å sikre muligheten for dem som er i en nødsituajson, har politiet strammet inn på kriteriene for å få nødpass.

Les også: Her er det null passkø

– Vi har stor forståelse for at mange er fortvilet og frustrerte. Det er trist for de som ikke får reist på ferien de har gledet seg til. Men siden det ikke er nok nødpass til alle, må vi sørge for at de som virkelig trenger det, får det, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i politidirektoratet.

Nå må den som søker om nødpass, dokumentere at kriteriene er oppfylt. Detaljer om de nye reglene ligger på politiets nettsider.

I tillegg til ferieturer, så er bryllup, dåp og konfirmasjon eksempler på anledninger man ikke lenger kan få nødpass til. Derimot kan man få nødpass til følgende: reise hjem til bostedsland, hente mindreårige barn for retur til bostedsland, nødvendig medisinsk behandling i utlandet, alvorlig sykdom eller skade i nær familie i utlandet, reise i forbindelse med samfunnskritisk funksjon.

(©NTB)

Les også: Togturen kostet seks ganger så mye som flyturen


Dette er de nye reglene

Det er nye midlertidige kriterier for nødpass som gjelder fra 30. mai, opplyser politiet på politiet.no:

«Det er bare du som er i en nødssituasjon eller du som har særlige grunner som kan søke om nødpass. Feriereiser, bryllup, dåp, konfirmasjon og lignende markeringer faller dessverre ikke under kriteriene», heter det på nettsidene.