Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det oppvaskmøte hos Frp: - Jensen truer med å gå ut av regjeringen

Strid om IS-kvinne:

- Det er en veldig kritisk situasjon, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde på vei inn til krisemøtet i Frp.

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag ble det kjent at regjeringen likevel vil hjelpe en 29 år gammel norsk IS-siktet tobarnsmor ut av Al-Hol-leiren i Syria til Norge, fordi sønnen er syk.

Det vekker sterke reaksjoner hos Fremskrittspartiet, som onsdag ettermiddag er samlet til gruppemøte på Stortinget - hvor Frp-leder Siv Jensen må forklare seg.

SISTE: Siv Jensen truer med å gå ut av regjering, ifølge Dagbladet.

- Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris. I IS-saken har de tre andre partiene beveget seg bort fra Frp, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Se videointervju med Christian Tybring-Gjedde øverst i saken.

Hastet inn til møtet

På spørsmål om konsekvensene av manglende imøtekommenhet fra statsministeren er å gå ut av regjeringen, svarer Jensen at det veldig fort blir konsekvensen.

Når Nettavisen spør Jensen om hun vil ha Frp ut av regjeringen, viser hun bare til Dagbladet-intervjuet.

- Nå skal jeg snakke med stortingsgruppa, sier hun, før hun haster inn til gruppemøtet i Frp.

Både Høyre, Venstre og KrF er enige om å hente hjem IS-kvinnen.

- Veldig kritisk for Frp

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde var den eneste av Frp-politikerne som uttalte seg til pressen på vei inn til krisemøtet.

- Hvor kritisk vil du si situasjonen for Frp er nå?

- Den er veldig kritisk, men det er den også for alle de tre andre partiene i regjering. Vi går jo ned alle sammen og har til sammen 30 prosent oppslutning. Da bør alle skjønne at dette ikke går så bra, sier han til Nettavisen.

- Vi må gjøre noe annet.

- Hva skal dere gjøre da?

- Vi må få til konkrete gjennomslag, og da kan vi ikke godta tap på de områder som er viktigst for våre velgere. Å hente en IS-kvinne til Norge, når vi har sagt at vi ikke skal hente terrorister og landssvikere hit, er for viktig for oss, sier han til Nettavisen.

- Mange vil si de er en symbolsak, men det er en sak som er symbolsk viktig for våre velgere. Da kan ikke vi bli med på det, sier han.

Les også: Flere Frp-ere har uttrykt en sterk misnøye med avgjørelsen.

- Amper stemning

Tybring-Gjedde beskriver temperaturen på grunnplan som amper - og etterlyser en visjon for Norge:

- Vi kan ikke bare hoppe hit og dit. Vi må ha en visjon og en strategi og slutte å lukke øynene og håpe at det går bra fra dag til dag, sier han til Nettavisen.

Tybring-Gjedde sa tidligere på dagen at han mener Frp bør gå ut av regjering og forlanger en avstemming i stortingsgruppen om saken.

– Vi burde gi mistillit til vår deltakelse i regjeringen og si at nok er nok, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Les også

IS-bruder er ingen uskyldige ofre av terrorisme. De er farlige overlevende

Men det blir det ikke:

– Det er ikke gruppen som avgjør regjeringsdeltakelse, noe Christian også vet, så det blir ikke voteringstema, opplyser parlamentarisk leder Hans Andreas Limi til NTB.

Les også: Solberg om IS-siktet kvinne: - Vi måtte gjøre noen valg

- Frp har ikke tatt dissens

Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim, sier Frp har tatt dissens i saken:

– Det er fordi vi har sagt hele tiden at vi ikke ønsker å løfte en finger for at IS-medlemmer skal komme til Norge. Dette er en beslutning tatt uten Frps støtte, sier han til NTB.

Det er imidlertid ikke mulig å ta dissens på denne måten, påpeker tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide:

«Frp har IKKE tatt dissens. Det er altså ikke riktig. Men det høres jo bedre ut enn at de har vært uenige i en beslutning regjeringen har tatt. Men dissens kan man kun ta på saker som går i statsråd,» skriver Hareide på Facebook.

PST vil pågripe

PST bekrefter overfor justisminister Jøran Kallmyr (Frp) at kvinnen som regjeringen henter fra Syria med sine to barn, vil bli pågrepet ved ankomst til Norge.

– Det er viktig at folk får vite at vi tar kontroll over moren idet hun ankommer Norge. Men det er påtalemyndighetens beslutning, sier Kallmyr til VG onsdag ettermiddag.

Den 29 år gamle tobarnsmoren er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon.

Den norsk-pakistanske kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem til Norge.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB tirsdag.

Les: Fylkesledere i Frp vil ut av regjering – krever ekstraordinært landsstyremøte

Kommentarer til denne saken