Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det på tide, dropp sommertiden!

EU vil droppe sommertiden. Det er på høy tid vi gjør det her hjemme også.

Sommertiden i Norge har alltid vært kontroversiell.

Mange argumenter er brukt, og den beste av historiene som kanskje ikke er sanne er den om bonden som hevdet i et debattprogram at sommertiden gikk ut over landbruket fordi kornet fikk en time mindre sol.

Natt til søndag er det igjen tid for å stille klokka tilbake. Heldigvis er det mange av oss som slipper å gjøre det selv. Smarttelefonene og DAB-radioene ordner det automatisk, og selv har jeg ikke brukt armbåndsur på mange år.

Dermed gjenstår bare den manuelle klokken på badet. Men uansett: denne gangen bør være den siste.

EU-kommisjonen har foreslått at sommertiden skal bort og vekk og ut av tidens elv, etter den mest populære meningsmålingen i EUs historie:

4,6 millioner EU-borgere deltok i den nettbaserte målingen. Hele 80 prosent av dem ville ha slutt på sommer- og vintertid.

Og da er det i praksis ingenting annet vi kan gjøre vi heller. Jeg er enig i at Norge ikke ukritisk skal hoppe etter EU i alle mulige spørsmål, slik vi gjerne gjør gjennom EØS-avtalen. Men akkurat i denne saken bør vi dilte etter.

Det vil være nesten umulig å tenke seg at vi skal haén tid, mens våre naboer i Sverige og Danmark ligger en time bak oss halve året.

Næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) mener heldigvis det samme:

– Natt til søndag får alle én time ekstra. Denne timen bør alle bruke godt, det kan nemlig bli siste gangen du får denne sjansen, sa næringsministeren til P4 i går.

Ifølge Store norske leksikon var det den amerikanske fysikeren Benjamin Franklin som i 1784 første gang foreslo sommertid. Dette var før elektrisiteten, og meningen var selvsagt å utnytte lyset bedre.

Det skulle likevel gå over 130 år før ideen ble gjennomført, og i Norge ble sommertid første gang innført i 1916. Men - den ble avviklet igjen i 1965. Og gjeninnført i 1980.

Nå er det på tide å la sommertiden fare for godt, slik at kornet endelig kan få gro i fred.


Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken