Nå er det slutt for Windows

18,5 år er nok for et operativsystem, synes Microsoft.

1. november var siste dato du kunne kjøpe et eksemplar av Microsofts 18,5 år gamle operativsystem Windows 3.x, som altså debuterte i butikkhyllene i mai 1990.

De ulike versjonene av Windows 3.x (som 3.11) ble den første virkelige suksessen for Microsofts grafiske brukergrensesnitt, som lå mange år bak Apple i denne utviklingen. Dermed var Windows 3 også det første møtet med en datamaskin for mange millioner brukere.

Windows vant suverent i konkurransen mot IBMs OS/2 som ble sluppet omtrent samtidig. Forretningsmetodene som ble brukt for å vinne kampen om markedet ble siden både kritisert og juridisk gransket, men det er en annen historie.

Første til massene
Ikonografien som ble Microsofts varemerke begynte med denne versjonen av Windows, som etablerte PC-en som en reell rival til Apples Mac OS-versjoner. Windows 3.x. brakte grafikk, farger, CD-ROM og multimedia (et nytt og svært hipt begrep tidlig på nittitallet) til massene.

Men har ikke dette operativsystemet gått ut på dato for en halv evighet siden?

Jo, Microsofts brukerstøtte for Windows 3.x tok slutt alt i slutten av 2001. Men systemet har levd et skjult liv som ”embedded” operativsystem i mange år etter det.

Det betyr at det er brukt som ”motor” i andre systemer, for å drive slike ting som kassaapparater og billettsystemer. Det er også brukt i et underholdningssystem for passasjerer om bord på noen av de lange rutene til flyselskapene Virgin og Qantas, skriver BBC.

Krever DOS
Noe av det som har forlenget livet er at det gamle Windows-systemet var kompatibelt med en del eldre DOS-applikasjoner som har levd videre.

En titt på spesifikasjonene i Windows 3.x forteller mye om kapasitetsutviklingene i personlige datamaskiner.

Det krevde en 8086/8088 prosessor med klokkefrekvens på hele 10 MHz og minst 640 KB of RAM, sju megabyte harddiskplass og et grafikkort som støttet grafikkoppløsningene CGA, EGA eller VGA.

Til sammenligning, her er minstekravene til en Home Basic-versjon av Windows Vista: 32-bit 1 gigahertz prosessor, 512 MB RAM, 20 GB harddiskplass og grafikkort med minst 32 MB minne.

Denne saken er hentet fra klikk.no/teknologi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.