*Nettavisen* Nyheter.

Nå er det Syden i nord

De ti høyeste temperaturene så langt i juli er målt i Troms og Finnmark. Folk sørpå har god grunn til å være misunnelige, for der blir det plaskregn. Sjekk de gloheite temperaturene og våte varslene her.

12.07.04 14:49

Den høyeste temperaturen ble målt ved Alta lufthavn 1. juli, nemlig 28 varmegrader. Like etter kommer Tana, som tre dager senere hadde 27,6 varmegrader.

Mooot normalt
Siden julimåneden tok til, er det bare våre to nordligste fylker har hatt syden-temperaturer.

Finnmark og Troms kupper statistikken over landets ti høyeste temperaturer.

- Det har vært skikkelige sommertemperaturer nord i landet, så de som har feriert i Finnmark og Troms den siste uken, har valgt rett, sier meteorolog Martin Dahl Grønnevet ved Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Temperaturene ligger over det som er normalt for første den uka i juli. Dette gjelder derimot ikke Nordland, der det har vært kjøligere og mer ustabilt vær.

Skyldes møkkavær
Knallværet i Troms og Finnmark de siste ukene, skyldes faktisk møkkaværet som har preget Sør- og Østlandet i den samme perioden.

- Vi har veldig mye lavtrykksaktivitet over Sør-Norge, og når vi har det så blir det østavind i nord. Østavinden har dratt med seg varmluft fra Europa, opp gjennom Finland og inn i Troms og Finnmark, forklarer meteorologen.

De ti varmeste temperaturene i Norge hittil i juli:

Alta lufthavn - 28 (1/7)
Tana - 27,6 (3/7)
Karasjok - 27,5 (1/7)
Banak - 26,6 (1/7)
Skibotn - 26,5 (1/7)
Tana - 26,4 (4/7)
Makkaur fyr - 26,4 (4/7)
Alta lufthavn - 26,3 (2/7)
Sihcajavri - 26,2 (2/7)
Cuovddatmohkki - 25,9 (1/7)

Kilde: Storm Weather Center

Dermed kan folk nordpå være glade for at folk sørpå har hatt mye dårlig vær.

Pøsregn i sør i natt
Men også Sør-Norge har hatt bra vær innimellom regnbygene, som dagen i dag.

- I dag er det fantastisk vær sørpå, men så snur det om allerede i natt, og det blir pøs igjen, sier Dahl Grønnevet til TV 2 Nettavisen.

Værvarselet for Sørlandet og Østlandet gir nemlig skyer og vedvarende regn, med lokalt store nedbørsmengder (se nederst i saken). Regnet og gråværet holder seg gjennom hele fredagen.

Uværet som er ventet inn over Sør-Norge, skapte oversvømmelser og kaos i England torsdag.

- Sommer om en uke
Bor du i Sør-Norge, er det likevel grunn til å øyne håp. For ifølge den kjente vær-eksperten Wolfgang Röder, kommer varmen om en drøy uke.

Til Aftonbladet sier han at det blir sol og skyfritt, og temperaturer mellom 20 og 25 grader i Sverige. Så får vi bare krysse fingrene for at finværet også kommer over landegrensen - og til oss.

Her kan du se hvor mye nedbør det er ventet i Sør-Norge mellom 08.00 og 20.00 fredag:

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.