RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er det tid for sommerkløe

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Behagelige badetemperaturer frister ikke bare mennesker.

I sommervarmen kan en innsjø eller et lite vann virke både innbydende og avkjølende, men etter den søte kløe kommer den sure svie. Eller svømmekløe, som parasitten ikter (cercarie) etterlater seg på folk som bader i ferskvann.

Sjekk været der du bor

Få været på mobil

Snylter i vannet
Denne snylteren, som lever på eller i en annen organisme, trives best når vannet har over 20 grader. Badetemperaturen i Sognsvann ble onsdag målt til 23 varmegrader.

Iktene forårsaker sterk kløe, og i de verste tilfeller, en allergisk reaksjon med feber. Utsettes man for iktene, vil man merke det ganske raskt etter at en har gått opp av vannet. Først kommer en prikkende følelse som går over i røde hevelser.

Kaldfront fra nordøst
Denne plagen er vi ikke kvitt med det første, selv om værutsiktene for helgen og neste uke ikke er de beste.

– Det blir varmt på Østlandet og i Sør-Norge også på fredag, men så kommer det en kaldfront fra nordøst. Lørdag og søndag blir det både regnbyger og torden, sier meteorolog Roar Inge Hansen hos Storm Weather Center til Nettavisen.

Temperaturene vil «rase» ned mot 20 grader på Østlandet. Utover uken blir det mer ustabilt, men både gråvær og regnbyger blir standarden. På Vestlandet får man ikke dette gråværet før på søndag.

I Nord-Norge er det ikke mange parasitter som trives med det sommerværet som har vært så langt i år. Øst i Finnmark vil temperaturen på det laveste ligge på 2 til 3 varmegrader. Denne kjølige værtypen vil også være gjeldende i helgen og ut i neste uke. Ned mot Helgeland blir det mer sommerlig og temperaturer opp mot 20 grader til helgen.

Trenger vertsdyr
Ifølge Friluftsetaten i Oslo kommune finnes det ikter i kanskje de fleste av innsjøene rundt hovedstaden. Tidligere er det påvist svømmekløe i Sognsvann, Nøklevann og Bogstadvannet ved badetemperaturer rundt 20 grader. Det finnes også ikter i Ulsrudvann og Vesletjern, heter det på etatens nettsider.

I tillegg til behagelig varme i vannet, er det også en annen forutsetning som må være til stede for at iktene skal ramme oss mennesker: Iktene, som er en parasitt, trenger vertsdyr for å formere seg og spre seg, og her kommer fugler og snegler inn i bildet.

Forveksler mennesker med fugler
Iktene produserer egg som infiserer snegler. I snegleverten formerer iktene seg ved egen hjelp, såkalt ukjønnet formering. Når formeringen er over, legger iktene ut på svømmetur på jakt etter fugler og blodårene deres.

Det er på letingen etter fuglen, at iktene tar feil og havner i et menneske i stedet. Hos mennesket er iktenes levetid kort – her klarer de ikke å formere seg, men dør etter kort tid. Vanligvis forårsaker dette sterk kløe, men allergisk reaksjon kan skje, særlig etter gjentatte iktebesøk.

Slik forebygger du svømmekløe:

  • Unngå områder der snegler trives, altså der det er mye vegetasjon.
  • Unngå områder med mye pålandsvind.
  • Unngå grunne områder. Bad heller fra badebrygge.
  • Ta en dusj og tørk deg godt med håndkle med en gang du kommer opp av vannet.
  • Enkelte påstår at vannfaste solkremer med brennmanetbeskyttelse og vaselin reduserer parasittens mulighet for å trenge seg inn i huden hos mennesker. Dette er imidlertid ikke vitenskapelig bevist.

(Kilder: Nasjonalt folkehelseinstitutt og Helse- og Velferdsetaten)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere