Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det trygt å spise klonede kuer

Det er ikke noen forskjell på vanlig kjøtt og kjøtt fra klonede dyr, slår forskere fast.

Nå er det slått fast av britiske forskere: Kjøtt og melk fra klonede kuer og deres avkom kan trygt fortæres.

Like om hjørnet
Dermed kan godkjent mat fra klonede dyr være like om hjørnet i britiske butikker, skriver Guardian.co.uk.

Det er eksperter i britiske Advisory Committee on Novel Foods and Processes, et uavhengig, rådgivende organ som blant annet gir råd til den britiske parallellen til Mattilsynet, Food Standards Agency (FSA), som sier dette.

FSA bestilte undersøkelsen etter at det i sommer ble avslørt at kjøtt og melk fra besetninger med klonet opphav dukket opp i britiske butikker.

Finner ingen vesentlige forskjeller
Ekspertene har sammenlignet tradisjonelt storfekjøtt med det fra klonede dyr og likeledes vanlig melk fra den som er produsert av klonede kuer, men finner ingen vesentlig forskjell, og i hvert ikke noe som skulle tyde på at helsefare.

Konklusjonen forskerne trekker er at det i hvert fall når det gjelder annengenerasjons klonede dyr ikke er noe å bekymre seg for.

Anbefaler tydelig merking
Ekspertkomiteen sier likevel at forbrukerne nok gjerne vil vite hva som er hva når de skal velge kjøtt og melk. De råder også til at det blir samlet inn mer forskningsdata for å kunne trekke sikrere konklusjoner.

EU krever godkjenning av slik mat før den slippes ut til forbrukerne, og selv om noe har funnet veien dit, er det ingen som som så langt har søkt om tillatelse. Det er nå tre år siden embryo fra storfe klonet i USA ble importert av britiske bønder, men myndighetene har ikke brydd seg med å sjekke hvor det ble av avkommet, ifølge The Guardian.

Også i Sveits
Både britiske og sveitsiske bønder har importert sæd og fostre fra klonede dyr eller deres etterkommere i USA. Ifølge sveitsiske myndigheter er det trolig at det samme har skjedd også i andre europeiske land.

I Norge har Norges Bondelag uttrykt at mat fra klonede dyr foreløpig ikke er aktuelt her, men de utelukker ikke at diskusjonen kan komme.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg