Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det ulovlig å fyre opp bål

Oslo (NTB): Står du klar til å fyre opp et bål eller en grill i skog eller mark, må du droppe planen. Mandag ble det innført generelt bålforbud i store deler av landet.

Forbudet varer fra 15. april til 15. september, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Direktoratet understreker at uforsiktig omgang med ild, som blant annet bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbrann. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet.

Bare den siste måneden har det vært utallige gress-, lyng- og krattbranner på Vestlandet, over 50 branner bare i Bergen så langt i år.

Mange av landets brannvesen har nå gått sammen om å be folk respektere skogbrannfaren. De minner om at den vanligste årsaken til gress-, lyng- og krattbranner er at noen bare skulle brenne litt hageavfall eller svi av en flekk gress, og verken har vurdert risiko eller har tatt innover seg det ansvaret en påtar seg når man tenner ild.

- Etter brannloven skal ingen drive med aktivitet som kan føre til ukontrollert brann. Det skal bare noen overraskende vindkast til før man kan få en ukontrollert spredning, selv om utgangspunktet var et lite bål, sier fungerende informasjonssjef Eirik Jagmann i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune. (©NTB)

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden