RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er dette en menneskerett

Foto: KHALED DESOUKI (Afp)
Sist oppdatert:
Men det tok FN 15 år å lage resolusjonen om rent vann.

FNs generalforsamling i New York slår nå fast at tilgang til drikkevann og sanitære forhold er grunnleggende menneskerettigheter.

Lang prosess

Etter over 15 år med debatt var resolusjonen et faktum på onsdag. Et ikke-bindende vedtak som 122 nasjoner sto bak. Ingen motsetninger ble ytret, men 41 land avsto fra å stemme. Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau inkluderte dette Sverige og Danmark. Flere andre EU-land, USA, Canada og Australia avsto også fra å stemme. Resolusjonen ble derimot ønsket velkommen av land som Kina, Russland, Tyskland, Frankrike, Spania og Brasil.

I vedtaket ble det uttrykt dyp bekymring for at nesten 900 millioner mennesker mangler tilgang til rent drikkevann. I tillegg er det rundt 2,6 milliarder mennesker som mangler grunnleggende sanitære forhold, som toalett og avløp til kloakk.

Hvert år dør 1,5 millioner barn under fem år som en følge av sykdommer forårsaket av forurenset vann og mangel på sanitære forhold.

Mange gode intensjoner

Vedtaket viser også til løfter som verdens ledere kom med i 2000. Som en del av FNs tusenårsmål for fattigdomsbekjempelse skulle man innen 2015 halvere andelen mennesker som ikke hadde tilgang på drikkevann og akseptable sanitære forhold.

Nasjoner og internasjonale organisasjoner blir også oppfordret til å gi økonomisk og teknisk assistanse til utviklingsland for å «akselerere arbeidet med å gi trygt, rent, tilgjengelig vann til en overkommelig pris og sanitære forhold til alle».

- Dette er en historisk dag for verden, et skritt i riktig retning mot en vannavtale, sier kanadiske Maude Barlow, aktivist og tidligere rådgiver for FN i spørsmål om vannressurser.

Til AFP innrømmer hun at det er skuffende at hennes eget hjemland avsto fra å stemme. Ifølge Barlow vil blant annet Canadas konservative regjering beholde retten til å selge vann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere