Nå er dette trendy

Foto: (Thinkstock)

I tillegg er det enkelt, sunt og godt.

(SIDE2:) Er bærkurven eller fryseren full av bær bør du prøve deg på hjemmelaget syltetøy, gelé eller saft. Å sylte og safte selv er nemlig på vei til å bli trendy igjen, skriver Frukt.no.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Bær er både sunt, godt og finnes i mange ulike varianter. De har også god holdbarhet i frossen tilstand og det sies at bær generelt har et års oppbevaringstid. Skal du tine opp bærene bør de tines opp langsomt i kjøleskapet, da blir de best og mindre vasne. Et annet tips for å unngå vasne bær er at det ikke bør tilsettes sukker når du fryser dem ned. Smak heller til med sukker når du skal bruke de.

Syltetøy
Til å lage syltetøy kan du bruke både bær og frukt. Når det gjelder bærene er det viktig å gjennomkoke disse på kortest mulig tid. Derfor er det lurt å koke små porsjoner om gangen. Hjemmelaget fruktsyltetøy er en super måte å bruke hagens fruktavdeling på - bruk for eksempel pærer, epler eller plommer.

Saft
Bær som skal saftes bør være fullmodne og av god kvalitet. Slik får saften en fin smak or aroma. Du kan safte ulike bærslag hver for seg eller blande to eller flere slag sammen. Oppbevar saften mørkt og kjølig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Crestock.com

Oppskrifter

Bringebær- og ripssyltetøy
600 gram bringebær
400 gram rips
400 gram sukker

Fremgangsmåte:
Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen. Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk. Kok bærene til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter cirka 8-10 minutter tar du oppi sukkeret. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over og tørk av kantene med en ren klut. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig

Eplemos
1 kilo epler
1 ½ dlvann
3 dl sukker

Fremgangsmåte
Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern. Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 minuttes under omrøring. Tas over i egnet emballasje. På grunn av dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.

Fruktsyltetøy
1 kilo epler
1 kilo pærer
1 kilo plommer
1 kilo sukker

Fremgangsmåte
Frukten deles opp før oppkok. Kok til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når frukten er ferdig kokt, etter cirka 15 minutter tar du oppi sukkeret. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over og tørk av kantene med en ren klut. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

Eplesaft
3 kilo epler
½ kilo sukker
5 dl vann

Fremgangsmåte:
Vask eplene og skjær de i båter. Ha eplebåtene og vannet over i en saftkoker og kok til eplene er utkokt og saften trukket ut. Hell saften over i en kjele. Tilsett sukker og gi saften et oppkok. Rør helt til alt sukkeret er oppløst.

Hell saften over på varme sterile flasker. Vi anbefaler å fryse ned eplesaft. Fyll da saften på for eksempel rengjorte melkekartonger. Pass på å ikke fylle helt opp, da saften utvider seg i frossen tilstand.

Se flere tips og oppskrifter på frukt.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.