*Nettavisen* Nyheter.

Nå er foreldrene løslatt

Det var hjerteskjærende scener som utspant seg på Torgallmenningen 13. juli i fjor da disse barna ble tatt inn til barnevernsvakten etter å ha tigget i bergensgatene. Nå er foreldrene siktet for menneskehandel. Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen AS)

Siktet for menneskehandel av egne barn.

05.07.12 15:06

Det sier lagmannsretten om foreldreparet som er siktet for menneskehandel av egne barn.

Lørdag ble et foreldrepar fra Romania varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøskforbud etter at politiet har siktet dem for menneskehandel.

Politiet mener at de to foreldrene skal ha utnyttet sine fire barn til tigging i Bergen, skriver BA.no.

- Brutal behandling

Barna er tatt hånd om av barnevernet. Politiet mener også at foreldrene har sendt hjem 800 000 kroner – penger som politiet mistenker er fortjeneste fra barnas tigging.

Foreldrenes forsvarere, Turid Mæland og Steinar Yndestad, anket kjennelsen, og nå har Gulating lagmannsrett under tvil kommet frem til at de ikke foreligger grunnlag til å holde dem varetektsfengslet.

Torsdag formiddag ble de løslatt.

- Lagmannsretten har kommet frem til at det ikke er grunnlag for fengsling. Det er veldig bra at de nå slår ned på politiets hensynsløse hersing med sigøynerfamilier. Disse foreldrene har blitt behandlet på en svært brutal måte, sier Yndestad til BA.no.

Anker til høyesterett

Påtalemyndigheten legger ikke skjul på at de er skuffet over kjennelsen.

- Politiet konstaterer at lagmannsretten har lagt vekt på at denne saken skiller seg fra andre saker der barn har blitt utnyttet. Her er ikke virksomheten kriminell – tigging er lovlig i Norge – og ungene er foreldrenes egne barn. Dette har lagmannsretten lagt vekt på, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til BA.no.

Påtalemyndigheten vil anke kjennelsen til Høyesterett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

- Det gjør vi av prinsipp fordi dette er en viktig sak som trenger en avklaring. Det er lite rettspraksis på dette området, sier Christoffersen.

Men selv om foreldrene ble sluppet i dag, er det ikke gitt at de blir gjenforent med sine fire mindreårige barn med det første.

- Det er det barnevernet som vurderer på selvstendig grunnlag og ikke politiet. Lagmannsretten slår også fast at det kan forligge omsorgssvikt i denne saken, sier Christoffersen.

Forsvarer Steinar Yndestad sier på sin side at han regner med at barna blir gjenforent med foreldrene så fort som mulig.

- Reiser hjem til Romania

Siktelsen mot foreldrene opprettholdes.

- Det er fremdeles en del etterforskingsskritt som gjenstår. Vi har vært i kontakt med svensk, dansk og rumensk politi, og vi avventer tilbakemeldinger fra dem. Men det er klart at når vi får disse svarene, vil foreldrene sannsynligvis ikke befinne seg i Bergen lenger. Men vi vil sluttføre etterforskningen, sier politiadvokaten.

- Hvilke følger får denne kjennelsen for politiets arbeid med slike saker?

– Vi må forholde oss til rettspraksis og jussen, og det at de har blitt sluppet nå, er premisser som vil ha mye å si i vurderingen om vi vil ta ut tiltale eller ikke. Denne avgjøreselen vil også legge føring på hvordan vi skal håndtere lignende saker i fremtiden, sier Christoffersen.

- Det er klart at denne avgjørelsen gjør det svært vanskelig å gripe inn i saker der vi mistenker at barn utnyttes av sine foreldre, blant annet fordi det er et så sterke lojalitetsbånd mellom barn og foreldre, sier Christoffersen.

Les flere nyheter fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag