Gå til sidens hovedinnhold

Nå er Medvedev på plass i Norge

Russlands president Dmitrij Medvedev landet på Gardermoen mandag formiddag.

Dmitrij Medvedev er Russlands tredje president, og avlegger denne uken et to dager langt besøk til Oslo.

Medvedev, kona Svetlana og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ble møtt av kronprins Haakon og utenriksminister Jonas Gahr Støre da presidentflyet landet på Gardermoen ved 10.30-tiden.

Deretter gikk turen videre i politikortesje til den offisielle velkomstseremonien på slottsplassen, før Medvedev skal møte stortingspresident Dag Terje Andersen på Stortinget.

Klokken 13.00 skal Medvedev og kona Svetlana spise lunsj på Slottet.

Næringslivsseminar
Senere på dagen skal Medvedev blant annet besøke Forsvarsmuseet, Nasjonalgalleriet og Vigelandsparken, samt delta på et næringslivsseminar på SAS-hotellet sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

Dagen avsluttes med gallamiddag på Slottet.

Les også: - Han er litt som Stoltenberg
Les også: - Medvedev vil be Stoltenberg om gasshjelp

Konkrete avtaler
Tirsdag skal Medvedev ha samtaler med statsminister Jens Stoltenberg. Da vil trolig spørsmål som energisamarbeid, fisk, olje og havområder være på agendaen.

- Det viktigste er at det gode naboforholdet mellom Norge og Russland befestes. I tillegg er slike besøk en mulighet til å undertegne konkrete avtaler og komme videre på planer for samarbeid. Det er særlig spørsmål knyttet til nordområdene som er sentrale i vårt forhold til Russland. Det går på forvaltning av naturressurser, miljø, atomsikkerhet, grensespørsmål og tilrettelegging for næringslivet, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nettavisen i forkant av besøket.

- Av mer globale tema vil nedrustning og ikkespredning av atomvåpen være viktig. Fra norsk side vil vi også ta opp vår bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Russland. Det er særlig ytringsfrihet og sikkerheten til journalister og menneskerettighetsforsvarere som bekymrer oss, sa Støre.

Lite synlig
Sikkerhetsopplegget under Medvedev-besøket er langt mindre omfattende enn da USAs president Barack Obama besøkte Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen i desember i fjor.

Da ble flere veier i Oslo stengt store deler av dagen, kumlokk ble sveiset igjen og politifolk ble plassert på hustakene og hvert gatehjørne.

Karl Johan vil være stengt et par timer mandag formiddag, men utover det vil Medvedev-besøket være preget av et atskillig mindre synlig sikkerhetsopplegg.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken