GARDERMOEN (Nettavisen): Mandag formiddag forlater R10-toget Oslo S. Målet er Lillehammer.

Feriestemningen er til å ta og føle på, men de aller færreste på toget skal feriere i OL-byen fra 1994. De fleste hopper av på Gardermoen, og skal i stedet sydover.

Allerede på toget opp til flyplassen må Vys konduktør advare over høyttaleranlegget om mye bagasje og at man må holde midtgangen fri for dette.

Det fikles med pass, og bagasjelapper. Mange går relativt lettkledd, selv om det er småkjølige 17 grader i Oslo denne formiddagen.

Likevel er det ikke alle som skal helt til Syden-land:

– Vi skal til Trier i Tyskland, der vi skal på en ukes sykkeltur. Vi har bestilt et opplegg der vi sykler fra hotell til hotell, forteller ferieklare Terje Bjørnerud til Nettavisen.

I reisefølget er både hans søster og hans kone. Bjørnerud forteller at de har dratt på lignende ferier tidligere, før pandemien, men at de nå nærmest er litt ute av «reisetrening», etter et par år med reiserestriksjoner:

– Det er spennende, og litt skummelt. Det er så mye som skjer rundt om i verden, men det er veldig ålreit å komme seg ut igjen, sier han.

Hør om hans pass-trøbbel, samt tanker om flystreik her:

– Har dere sjekket koronasituasjonen der nede, før dere dro?

– Åh, gjett da?! Det har vi gjort! Nei, men ærlig talt, nå virker hele Europa åpent, også der vi skal, sier en glad Bjørnerud.

Les også: Reisefeber til tross for flykaos: – Vi får bare ta det som det kommer

Pass-grep

Han og resten av reisefølget har vært blant dem som har svettet i passkø, forteller han:

– Det har vært litt krisestemning. Vi har stått i passkø, men vi klarte så vidt det var å skaffe et pass til min frue tidsnok, sier Bjørnerud.

Les også: Fullt streikekaos: Disse rutene vil skjermes

Han og konen tok et spesielt grep da passkrisen begynte å melde seg rundt påsketider, forteller han:

– Vi gikk til anskaffelse av en pass-app, for å bli varslet om ledige timer. Vi holdt på en ukes tid med litt stress for å få en time, men var heldige som fikk time før det verste rushet, så det ordnet seg i siste øyeblikk, sier Bjørnerud.

Gjennom appen til Ole Halvor (17), som har vært omtalt i flere medier, kastet han seg rundt for å forsøke å skaffe passtime i både Bergen og andre steder, når varslene om ledige timer kom inn, men Bjørnerud var alltid litt for sent ute, forteller han. Til slutt endte ekteparet opp med å bare gå inn på Oslo politidistrikts sider, og satt der med «refresh»-knappen frem til det kom en ledig time, forteller han.

– Så sånn holdt vi på i en ukes tid, sier han, og ler litt.

Les også: Redd for pilotstreik eller flyplasskaos? Sjekk hva du har krav på

Bjørnerud tror at passkrisen kunne vært forutsett, og muligens unngått:

– Politiet har jo full oversikt over hvor mange nordmenn som ikke har gyldig pass, og visste jo når man åpnet opp at det kom til å bli et rush, men samtidig har jo man hørt at de har hatt litt uflaks med passleverandøren, sier Bjørnerud i myndighetenes forsvar.

Mandag er flyteknikerne allerede ute i streik. Tirsdag kan bakkemannskap bli tatt ut, og 29. juni er det meldt om mulig SAS-streik.

– Vi er litt bekymret for hjemreisen. Vi har bestilt KLM fra Frankfurt via Schiphol til Oslo i neste uke. Når vi ser situasjonen på de flyplassene, så er det visst kaos fortsatt, så vi får se om vi kommer hjem igjen. Men det er jo ikke det verste kan du si … en eller annen gang i løpet av sommeren er vi hjemme, sier Bjørnerud og ler.

Koronatrøbbel

Bjørn Roar Løkken og familien skal besøke slektninger i delstaten Minnesota i USA. Når Nettavisen tar kontakt med ham, har han akkurat stilt seg bakerst i en veldig lang kø til en skranke:

– Vi var klar over at det kunne bli trafikk i dag, så vi var ute i god tid. Grunnen til at vi står i kø er at vi må prate med noen, fordi det ene koronasertifikatet ikke ble godkjent, selv om det er grønt. Så da får vi ikke sjekket inn selv, sier Løkken, som likevel ikke bekymrer seg for at han står bakerst i en ganske så lang kø:

– Vi kom her klokken 10:00, og flyet går 13:45, så vi satser på at dette går bra, sier han til Nettavisen.

Les også: Flyplass-kaos i Brussel og London: 5000 passasjerer rammet på Heathrow

Også Løkken sier spøkefullt at det går helt fint om det tar litt tid å komme hjem igjen:

– Da har man jo vært på ferie, så da får det bare ta den tiden det tar. Det å komme seg på ferien er den største spenningen: Kommer du deg av gårde, er det noe som skjer, er det streik? Vi er heldige, og skal fly med Icelandair, så da slipper vi Heathrow i alle fall, så det er jeg glad for.

Syden i England

Anne Grete Fredheim og familien skal til det nærmeste man kommer Syden i Storbritannia, nemlig Isle of Wight, sør for havnebyene Southampton og Portsmouth:

– Jeg er veldig glad i England, så nå drar jeg med meg hele familien der. Isle of Wight er jo helt sør i England, og har det beste været, håper vi.

Tre flystreiker samtidig, potensielt, skremmer ikke Fredheim:

– Vi har lest oss opp på det, men frykter ikke det, i hvert fall ikke i dag. På hjemreisen så har vi noen dager å gå på, så det skal også gå fint, sier hun.

Les også: Tre muligheter for dem som rammes av flystreik

I Portugal er koronasmitten økende, og det er innført enkelte munnbindrestriksjoner og anbefalinger. Fredheim sier at hun ikke har brukt tid og energi på korona i årets ferieplanlegging:

– Nei, ikke så veldig. England har ingen restriksjoner igjen, så vi regner med at det går veldig fint.

På passfronten har det likevel vært litt styr:

– Det har vært litt stress, ja. De to minste guttene måtte ha nytt pass. Det var en stund jeg sjekket passtimer ganske mange ganger om dagen, men vi klarte det, sier hun, og legger til at passene ankom ganske kjapt etter at de var blitt bestilt, til tross for flere rapporter om lang leveringstid.