*Nettavisen* Nyheter.

Nå er tiggerne tilbake

Foto: Nina Bjordal(Mediehuset Nettavisen)

– Vi får mange fortvilte klager fra publikum. De er redd for å la ungene ferdes fritt, sier visepolitimester.

09.07.12 18:14

Onsdag forrige uke hadde politiet en aksjon der de fjernet tiggere som hadde samlet seg i Vaterlandsparken og under Vaterlandsbroen.

Men mye tyder på at løsningen var kortvarig. Mandag formiddag har store gjenger med tiggere samlet seg under Vaterlandsbroen igjen.

– Det er så mange av disse rumenerne som bor ute at dette har blitt et problem for beboere i område og publikum for øvrig. Det er selvfølgelig ikke lov å gjøre sitt fornødne, overnatte utenfor hoteller eller forsøple. Boligområder der folk ferdes brukes nå som et offentlig urinal, sier Roger Andresen, visepolitimester og ordenssjef på Grønland politistasjon til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Bjordal(Mediehuset Nettavisen)

2000 hjemløserumenere i Oslo
Han forteller at det til sammen i Oslo er bortimot 2000 tiggende rumenere.

– Etter to-tre timer i Karl Johans gate og i sidegatene, fant vi 187 forskjellige tiggere. Vi kunne kontrollere 69 av disse, og av disse var hele 68 stykker registrert med straffbare forhold. Dette er en problemstilling som politiet må ta på alvor. Vi har foreslått at man gjør tigging ulovlig igjen, sier Andresen.

Topper pågripelsesstatistikken
Nettavisen snakket med romfolket som samlet seg under broen mandag formiddag. De kunne fortelle at de kom til Norge via Italia, og at det eneste dagene dreier seg om er å få nok penger til mat.

– Det er en vanskelig situasjon både for tiggerne og beboerne. Vi får så mange fortvilte klager fra publikum. De er redd for å la ungene ferdes fritt rundt siden det er skitt og møkk overalt. Det er jo lovlig å tigge, men når det blir så mange, så er det ikke nok av dem som gir.

Dette har ført til at denne gruppen nå topper pågripelsesstatistikken for straffbare forhold i Oslo, noe de aldri har gjort før.

– Det er så mange saker og anmeldelser i retten. De kommer for å tigge, men det er så lite å hente at de må begynne med tyveri og nasking istedenfor, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Bjordal (Nina Bjordal)

Skyves fra bydel til bydel
– Vi er satt til å håndheve et regelverk, og det er det vi gjør. De siste ukene har tilstrømningen vært så stor at vi har begynt å gjøre tiggerne oppmerksomme på at dette ikke er tillatt i Oslo.

Det er lett å tenke at problemet aldri vil løses ved at politiet skyver tiggerne fra bydel til bydel, og Andresen sier at det ikke er en lett situasjon å løse.

– Problemet er at så mange ikke har noe sted å bo. Men dette er et politisk spørsmål som vi som politi ikke kan blande seg oppi. Vi forstår også at dette er en folkegruppe som har store utfordringer, men vi må ta hensyn til regelverket. Ikke minst publikum, sier han.

– Har de ikke noe sted å bo, er dette et spørsmål rumenerne må vurdere selv. Vi har vært forsiktige med å bøtelegge dem, mye snillere enn mot befolkningen ellers, som får høye bøter for urinering på offentlig sted.

150 romfolk søkte til Sofienberg kirke
I dag melder også Aftenposten at 150 romfolk søkte tilflukt utenfor Sofienberg kirke mandag morgen. De beskylder politiet for å terrorisere dem.

- De tar bagasjen vår og klærne våre og kaster det som søppel, hevder Ion Gorgre til Aftenposten.

Gogu Mihai er i Oslo med kone, sønner, døtre, svigersønner og svigerdøtre. Familien har blant annet sovet i Vaterlandsparken, som ble ryddet av politiet forrige uke.

- I Italia og Portugal lager de en plass vi kan være. Her i Norge bli vi jaget rundt. Nå håper jeg vi kan få være i fred utenfor denne kirken. Jeg ønsker å finne en jobb og en løsning for familien min, sier Mihai.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rusken (Rusken)

Ønsker tiggerforbud
Mazyar Keshvari (Frp), bystyrerepresentant i Oslo, mener tiggersituasjonen i Oslo er uholdbar.

– Spesielt på grunn av opplysningen som kom senest i forrigårs, om at tiggerne bidrar til økt kriminalitet i hovedstaden. Politiet ønsker et tiggerforbud for å få bukt med mange andre forhold for alvorlig kriminalitet, sier han til Nettavisen.

Stortinget nedstemte et forbud mot tigging i juni. Den bestemmelsen er Keshvari uenig i.

– Det er uakseptabelt, vi kan ikke ha det sånn at de som kommer hit skal rane eldre mennesker, stjele lommebøker og utføre grove forbrytelser bare fordi de er fattige.

Han mener retorikken til Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon har falt helt gjennom.

– De er ikke bare fattige mennesker som rekker ut en kopp lenger. Når politiet ønsker at Justisdepartementet skal innføre tiggerforbud, bør vi ta signalene fra politiet på alvor. De driver også med organisert kriminalitet, sier Keshvari, og nevner blant annet menneskehandelssaken i Bergen.

– Et forbud ville medført at man kunne utvist ganske mange, og dermed redusert problematikken rundt vinningskriminaliteten. Hvis de ikke kan komme hit å tigge lenger, vil det redusere utfordringene vi står overfor, sier Keshvari.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fire dager etter politiaksjonen i Vaterlandsparken er romfolket tilbake og gjenopptar sine aktiviteter. Foto: Martin Jacob Kristoffersen

Tar opp lån for å komme til Norge
Gunnar Larssen, administrerende direktør i Oslo Handelsstands forening (OHF), er ikke overrasket over at romfolket er tilbake.

– Det var ventet, de blir jo ikke borte. Et sted må de gjøre av seg og vi ender bare opp med å flytte dem rundt i byen, akkurat slik det ble med de narkomane, sier han til Nettavisen.

Han sier at det gjøres for liten grad fra den norske regjeringen til å hjelpe dem der de kom fra.

– Det er veldig trist det som skjer med dem, for det er menneskeskjebner det er snakk om. Men det blir feil at de fristes stil å komme til Norge, de ville jo ha fått mye mer ut av våre penger i hjemlandet. I stedet tar de opp lån for å komme til Norge, som de da nedbetaler med tigging, sier Larssen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Martin Jacob Kristoffersen

Blir mer og mer aggressive
Larsen har selv merket at tiggingen begynner å bli mer aggressiv, og dette er noe som skremmer folk bort fra forretninger på Karl Johan og på Grønland.

– Spesielt på steder hvor de samler seg rundt butikkene. De står klare med koppene når folk går forbi og jeg har også sett at de står helt bort ved kassene og vil at kundene gir dem vekslepengene, sier Larssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.