Gå til sidens hovedinnhold

Nå er uhelbredelig gonoré på vei til Norge

Folkehelseinstituttet sier at det blir stadig vanskeligere å helbrede gonore. Nå er den uhelbredelige varianten på vei.

Mens kjønnssykdommer generelt blir redusert, frykter helsemyndighetene at gonoré kan utvikle seg til å bli uhelbredelig og at forekomsten vil øke.

Nå sier forskere at visse gonokokk-stammer i Asia har utviklet seg til å være så og si uhelbredelige og nylig har denne uhelbredelige stammen spredd seg til Nord-England, skriver blant andre Businesswire og The Guardian.

Gonoré er en av kjønnssykdommene som har økt i Norge de siste årene. Du kan lese rapport om gonore på FHIs hjemmeside her. I flere år har gonokokk-bakteriene utviklet seg til å bli vanskeligere å bekjempe.

Gonokokk er bakterien som forårsaker gonoré. Den overføres ved seksuell kontakt.

- Det viser seg at mange av gonokokk-stammene er resistente mot antibiotoka, så behandlingen er ikke like enkel som den en gang var, sier overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Nettavisen. Han er overlege ved Avdeling for bakteriologisk og infeksjonsimmunologi ved FHI.

At den har utviklet seg i retning av å bli resistent, har vært kjent lenge, men nå mener forskere altså at den har blitt uhelbredelig.

«Bakterien som forårsaker gonoré, Neisseria gonorrhoeae, har vist en forbløffende evne til å utvikle resistens. Det er nå bare noen få behandlingsalternativer tilgjengelige som bakterien ikke er resistent mot eller har nedsatt følsomhet for. I Norge må gonoré i dag ofte behandles med intramuskulær injeksjon med antibiotika» skrev Folkehelseinstituttet i 2014.

Allerede i 2012 lagde WHO en plan (ekstern lenke) for hvordan man skal begrense spredningen av den antibiotikaressistente Neisseria gonorrhoeae.

- Det er problematisk at gonokokkene blir mer og mer resistente mot antibiotikaen vi har til rådighet, sier Steinbakk.

- Hva kan man gjøre?

- Man må beskytte seg mot smitte, og kondom er det mest effektive, sier Steinbakk.

Kommentarer til denne saken