Bor du på Østlandet, må du ifølge Meteorologisk institutt belage deg på kraftige regnbyger frem til mandag kveld. Uværet slipper ikke taket før i seks-syvtiden.

- Nå sniker det seg en kaldfront over Sør-Norge, og denne bringer med seg en del nedbør. Men hvor de kraftigste regnbygene kommer er vanskelig å si, sier Nina Larsgård, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, til Nettavisen mandag.

Uværet har passert Sørlandet, hvor det flere steder har falt opp mot 20 millimeter regn.

- På Østlandet venter vi mellom 20 og 40 millimeter nedbør, så regnbygene vil fortsette utover mot kvelden, sier Larsgård.

Tirsdag vil også bli preget av kraftige regnbyger og utrygt for torden i indre strøk.

- Nå har vi denne kaldfronten, men når den har passert trekkes den nordover og drar med seg en varmfront. Denne kommer østfra og går vestover, og vil ha med seg noe nedbør i morgen, sier Larsgård.

Flomvarsel for Østlandet
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for Østlandet og den sørlige delen av Sør-Trøndelag mandag og tirsdag.

- Den intense nedbøren som er ventet i dag og i morgen kan føre til mye vann i elver og bekker, og i verste fall lokale oversvømmelser. Det er vanskelig å si hvor det vil bli verst, men antagelig i grensetraktene mot Sverige, først og fremst i Hedmark, sier Lars Evan Petterson, vakthavende hydrolog ved NVE, til Nettavisen.

Finværet i nord skifter
Onsdag vil det derimot klarne opp.

- Resten av uken ser det ut til å bli mye oppholdsvær og gode varme temperaturer på Østlandet, sier Larsgård.

I Nord-Norge har man derimot kunnet glede seg over mandagsvær med sol og temperaturer opp mot 25 grader. Ifølge Meteorologisk institutt vil det holde seg til og med torsdag. Fredag til søndag blir det vesentlig kaldere, og temperaturen synker ned til omkring 15 grader de varmeste stedene. Det kan også komme regnbyger.