Gå til sidens hovedinnhold

Nå får Donald Trump høre det av sine egne:  - Det begynner å bli sinnssykt

Flere republikanere reagerer sterk på presidentens tale natt til fredag. - Det er helt uvirkelig det vi nettopp fikk se.

OSLO/NEW YORK (Nettavisen/NTB): En presset Donald Trump holdt i natt norsk tid sin første tale siden valgnatten. Der gjentok han påstander om valgfusk og at noen forsøker å stjele valget:

- Hvis du teller de lovlige stemmene, så vinner jeg lett. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan de prøve å stjele valget fra oss, hvis du teller stemmene som kom inn sent, åpner presidenten med å si.

Les også: - Tror Trump stiller som presidentkandidat igjen i 2024

Se Donald Trumps tale øverst i saken: - Tallene var latterlige

- Vi skal se på dem veldig nøye. Mange stemmer kom inn sent, sier han, og fortsatte:

- Jeg har allerede vunnet mange kritiske stater, inkludert en massiv seier i Florida, Iowa, Indiana, Ohio - for å nevne noen få. Vi har vunnet med historiske nummere. Meningsmålingene har bevisst tatt feil. Tallene var latterlige. De har spådd en demokratisk bølge, men det ble en rød bølge, uttalte Trump overbevist.

Flere sterke reaksjoner

Etter at presidenten hadde gått på talerstolen i Det hvite hus og igjen kommet med påstander om valgfusk, reagerte flere sterkt. Tidligere topp-republikaner Rick Santorum sa presidentens uttalelser stort sett var falske, og delvis agiterende.

Les: Trumps sønn til far: - Gå til full krig

Adam Nagourney, sjefen for New York Times ' Los Angeles-kontor, og tidligere politiske redaktør, skriver at Trump fremsto som en slagen mann. Uttalelsene fremsto som en avskjedstale der Trump ramset opp hindrene han mener kostet ham seieren, skriver Nagourney.

I Georgia er den store ledelsen Donald Trump hadde valgkvelden nærmest borte i 2-tiden natt til fredag norsk tid. Der leder Trump nå med kun 3.486 stemmer. Stemmene som gjenstår å telle er i stor grad poststemmer, der Biden har gjort det bra.

Les mer

Kvinner som stemmer på Trump, deler ofte et felles syn: - Vi tenker at slike kvinner ikke eksisterer lenger

- Trump har overgått seg selv

Tidligere rådgiver i Det hvite hus, Omarosa Manigault Newman, fulgte med på Trumps tale i Sky News' valgsending. Hun trodde knapt det hun fikk se:

- Det er helt uvirkelig det vi nettopp fikk se. Jeg har kjent Donald Trump i 17 år, og for første gang har han overgått seg selv når deg gjelder all usannheten og de direkte løgnene han fortalte, seier Manigault Newman.

- Noen steder fant han bare opp noe. For eksempel sa han «demokrater styrer Georgia». Det var det som overrasket meg. Han som styrer Georgia er republikaner - og hans venn.

– Nå er det nok, herr president

Ellen Weintraub, lederen for den føderale valgkommisjonen (FEC), ber president Donald Trump slutte å spre løgner og konspirasjonsteorier.

– Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteorier om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgner undergraver demokratiet vårt og skader landet. Bare stopp, skriver hun på Twitter.

Republikansk eks-senator reagerer

Flere folkevalgte Republikanere uttrykker sterk motstand mot Donald Trumps tale i Det hvite hus. CNN omtaler det som det første tegnet på at Republikanerne begynner å forberede seg på tiden etter Trump.

Les: Demonstrasjoner og uro i flere amerikanske byer etter valget

Republikaneren Rick Santorum, som tidligere satt i Senatet og nå er kommentator på CNN, reagerte voldsomt på presidentens uttalelser. Han kaller talen både «sjokkerende» og «farlig».

Les: Trump-leiren med nytt funn - og kommer med ekstreme påstander

Han reagerer spesielt på at Trump hevdet demokratene hadde drevet med valgfusk, uten at presidenten kunne føre bevis for det.

- Vi vet ikke noe om dette akkurat nå, og for presidenten å gå ut og påstå det uten å føre noe bevis for det er farlig, sier han til CNN.

– Ingen republikansk folkevalgt vil stille seg bak denne uttalelsen. Det er noe av den de kan stille seg bak, fordi det reflekterer sannheten. Men store deler av denne uttalelsen var ikke saklig, til tider agiterende, og noe presidenten i USA eller andre folkevalgte ikke bør si hvis ikke de har bevis som kan dokumentere det, sier Santorum i CNNs direktesending.

Santorum deltok i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012.

– Dette begynner å bli sinnssykt

– Dette begynner å bli sinnssykt, sier Adam Kinzinger, en kongressmann fra Illinois.

– Det finnes ikke noe forsvar for presidentens kommentarer i kveld som undergraver vår demokratiske prosess. USA teller stemmer, og vi må respektere resultatet som vi alltid har gjort, sier Larry Hogan, Republikanernes guvernør i Maryland.

Les: Donald Trumps sønn med drøye anklager om USA-valget

Hogan regnes som en mulig presidentkandidat i 2024, og har tidligere vært kritisk til Trump.

Republikaneren Will Hurd, som er medlem av Representantenes hus, sier at Trumps uttalelser både var farlige of feilaktige.

- En sittende president som undergraver vår politiske prosess og setter spørsmålstegn ved lovligheten til utallige amerikaneres stemmer uten bevis, er ikke bare farlig og galt, det undergraver også selve grunnlaget denne nasjonen var bygget på. Enhver amerikaner burde få sin stemme talt opp, sier Hurd.

Flertallsleder Mitch McConnell og andre Trump-støttespillere har avstått fra å kommentere talen.

Les også: Statsminister gratulerte Donald Trump med valgseieren

Oppfordring til Biden

Under pressekonferansen oppfordret Trump motkandidaten Joe Biden til å slutte seg til kravet om at kun lovlige stemmer skal telle.

– Vi kan begge erklære seier i stater, men til slutt tror jeg en dommer må avgjøre, sa Trump, og hevdet at saken kan gå til landets øverste domstol.

– Det kommer til å bli mange rettstvister, understreket Trump flere ganger.

– De prøver å rigge valget

Presidenten leste opp fra manus og ville ikke svare på spørsmål. Han hadde en nedtonet stil da han holdt talen. Trump påpekte at Demokratene styrer flere av vippestatene der det ennå ikke er kåret en vinner.

– De prøver å stjele valget. De prøver å rigge valget, sa Trump.

Han mener valgsystemet i USA er korrupt, og hevdet at Demokratene finner stemmesedler «overalt».

Trump-sønn: - Gå til full krig

Presidentsønnen Donald Trump Jr. skriver på Twitter at det beste for USA er om faren går til «full krig over dette valget». Meldingen ble raskt merket.

I meldingen påstår Trump Jr. at det pågår valgfusk. Han hevder døde personer eller folk som ikke bor i delstaten de har stemt i, er blitt registrert. Twitter merker meldingen med en advarsel, og skriver at innholdet bestrides og kan være villedende.

– Det beste for USAs framtid er om Donald Trump går til full krig over dette valget for å avsløre all svindelen og juksingen, skriver Trump Jr.

– Det er på tide å rydde opp i dette og stoppe å se ut som en bananrepublikk, skriver han.

Tre TV-kanaler avbrøt Trumps kontroversielle tale

ABC, CBS og NBC kuttet alle sendingen fra Det hvite hus da president Donald Trump torsdag kom med nye anklager om valgfusk.

CNN og Fox News valgte derimot å sende hele Trumps tale, som var hans første offentlige opptreden siden onsdag formiddag. CNNs Anderson Cooper reagerte sterkt på direkten like etter at talen var over.

Les: Mageplask for journalister: Bom etter bom om Trump

Trump var «som en overvektig skilpadde som lå på ryggen og sprellet i den varme sola og forsto at hans tid var over».

Kanalene som brøt sendingen, forklarte det med at Trump kom med udokumenterte påstander.

– Vi må bryte der, for presidenten har kommet med en rekke falske uttalelser, blant dem påstanden om at det har vært falske stemmer, sa NBCs Lester Holt.

Knapp margin i fire gjenværende stater

I Georgia er den store ledelsen Donald Trump hadde valgkvelden nærmest borte i 4-tiden natt til fredag norsk tid. Der leder Trump nå med kun 1,902 stemmer. Stemmene som gjenstår å telle er i stor grad poststemmer, der Biden har gjort det bra.

Georgia har varslet at det vil komme resultater derfra utover natten.

Les: Dette kan være de gode nyhetene Joe Biden trenger fra Pennsylvania

Dersom Biden kåres som vinner av Georgia i løpet av natten, og stikker av med de 16 valgmennene delstaten gir, vil han kunne kåres til valgvinner av blant annet AP. Det skyldes at nyhetsbyrået i motsetning til flere medier har kåret Biden til vinner av Arizona.

Det gjenstår også stemmetelling i Nevada, der Biden fortsatt har ledelsen med et forsprang på 11.438 stemmer, og Pennsylvania, der Trump leder med 42.142 stemmer, men Biden knapper innpå.

Les: Trump-smell gir voldsomme utslag for norske kroner

Nevada gir seks valgmenn og Pennsylvania 20. En Biden-seier i Nevada og enten Georgia eller Pennsylvania vil gi ham seieren selv om Trump skulle sikre seg seieren i Arizona, der Biden leder med 46.257 stemmer.

Resultatet i Nevada blir ikke oppdatert ytterligere torsdag, har delstatsmyndighetene varslet.

Ingen vinner før fredag

Den demokratiske senatoren Bob Casey fra Pennsylvania tror ikke det kan kåres en vinner i delstaten før tidligst fredag lokal tid.

Sent torsdag kveld ble senatoren intervjuet av CNN. Der sa han at stemmetellingen fortsetter for fullt, men at det vil ta tid å få kåret en vinner.

Les også: Tilhenger av konspirasjonsteorien QAnon er valgvinner i USA

– Jeg kan ikke se for meg at vi får en vinner i kveld, sier Casey.

Etter at 95 prosent av stemmene i vippestaten er opptalt, leder Donald Trump med 49,6 prosent mot Joe Bidens 49,2. Trenden har lenge vært at Biden knapper innpå Trumps ledelse.

Donald Trump er avhengig av en seier i Pennsylvania for å vinne valget.

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?