1. februar fikk bøtesatsene for lovbrudd i trafikken en økning på 30 prosent. Til tross for endringen har ikke Utrykningspolitiet (UP) og politidistriktene begynt å skrive ut bøter med de nye satsene.

Årsaken bak er at politiets IT-systemer ennå ikke er oppdatert.

Aftenposten omtalte saken først.

Dermed får trafikksynderne som blir tatt «rabatt», som vil si at dersom man for eksempel blir tatt for ulovlig mobilbruk, vil man fremdeles få 7450 kroner i bot. Dette til tross for at bilfører egentlig skulle hatt et forelegg på 9700 kroner fra 1. februar.

Vil komme bilistene til gode

lovdata.no står det at forskriften ble kunngjort 27. januar, altså fire dager før den skulle gjelde. Ifølge Aftenposten fikk ikke Utrykningspolitiet (UP) meddelt den før 1. februar.

– Derfor har vi ikke klart å komme i gang med de nye satsene. IT-systemene våre er ikke oppdaterte, sier Knut Smedsrud, sjef for Utrykningspolitiet, til avisen.

Videre opplyser han at han tror de vil være i gang med det om rundt en ukes tid. Han legger likevel ikke skjul på at det kom litt brått på for politiet, som ikke var klar over at det kunne komme en justering.

– Vi fikk dårlig tid da den kom. Dette vil komme bilistene til gode.

Les også: Putin ble lurt trill rundt. Det mener eksperten var særdeles viktig

Til nå har politiet vært negative til økningen av satsene, da de mener det kan gå hardere utover personer med dårlig økonomi enn andre.

Se alle de nye satsene for forenklede forelegg her

«Norge har allerede det høyeste bøtenivået i Norden og sammenlignet med de aller fleste andre land i Europa. Dessuten har Norge hatt den beste ulykkesutviklingen i Europa siden 2014 og er pr. i dag det aller tryggeste landet å ferdes i trafikken i», skrev politiet i sitt høringssvar.