*Nettavisen* Nyheter.

Nå får du mer biff fra Uruguay

LANG REISE: Biff fra blant annet Sør-Amerika blir å finne på norske griller i sommer. Foto: (Shutterstock.com)

Kjøttmangel i Norge tvinger fram import av flere tusen tonn kjøtt.

24.04.14 13:24

- Mangelen på norsk storfekjøtt er en utfordring. Vi gjør det vi kan for å få tak i tilstrekkelige volumer av dette.

Det sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer hos Rema 1000 Norge til Nettavisen.

- Verdens beste kjøtt
Så stor er kjøttmangelen at Statens landbruksforvaltning (SLF) har besluttet å sette ned tollen på import av bakparter av storfe fra 28. april til 25. mai.

Tollsatsen settes ned fra 66,40 til 24,50 kroner per kilo.

Det betyr mer biff fra fjerne himmelstrøk på norske griller i sommer.

- Vi har forutsett at denne situasjonen kunne oppstå, derfor har vi etablert et langsiktig samarbeid med en kvalitetsprodusent av storfekjøtt fra Uruguay, opplyser Fossum Beyer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer hos Rema 1000 sier kjøttet fra Sør-Amerika er kjent for å være verdens beste. Foto: Reitangruppen (Rema 1000)

Rema 1000 kjørte i 2012 store markedskampanjer for kjøtt nettopp fra Uruguay i Sør-Amerika, noe markedsregulator Nortura likte dårlig.

Fossum Beyer mener imidlertid at kundene med importen får et enda bedre produkt.

- Sør-Amerika er kjent for å ha det beste kjøttet i verden, og da var dette naturlig for oss og se dit for å tilby våre kunder et godt alternativ, sier hun, og legger til:

- Biffene fra Pampasen (Uruguay) har på kort tid blitt svært ettertraktet, og vi får svært gode tilbakemeldinger fra våre kunder. De setter særlig stor pris på mørheten i kjøttet, sier hun.

- Ikke dyrere biff
- Betyr dette billigere eller dyrere biff for kundene?

- Dette betyr at vi kan tilby våre kunder biff hele året til markedets laveste priser, sier Fossum Beyer.

Rema 1000 importerer mellom 10 og 20 prosent av biffen de selger i sine butikker, og andelen varierer gjennom året.

- Vi har allerede laget et program for vår importbiff, og kommer ikke til å endre dette på grunn av endrede tollsatser, sier hun.

- Kan dere love at det vil være nok kjøtt nå som grillsesongen starter?

- Vi har stor etterspørsel etter våre grillvarer, særlig i perioder med pent vær, men vi gjør alt vi kan for å sikre at det finnes nok kjøtt i butikkene, sier Fossum Beyer.

Advarte ved en feiltakelse
Nettavisen skrev i forrige uke om konkurrenten Kiwi som advarte sine kunder mot en kjøttmangel.

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARTE: Her er skrivet hvor Kiwi advarer mot en prekær situasjon for levering av storfekjøtt.

Ved en feiltakelse hadde Kiwi Torshov hengt opp intern informasjon i butikkken, der det ble advart mot at det kan bli mangel på både biff, fileter, karbonadedeig og koteletter.

«Vi er nå i en situasjon hvor det blir mer og mer krevende å få tak i fersk norsk storfekjøtt. Situasjonen er særlig prekær for storfe sortering 5 % karbonadedeig og biffer/fileter», sto det på skrivet.

Les saken: Dette skulle ikke kommet ut til kundene

- Dette er ment som intern informasjon til butikkene, og plakaten er hengt opp ved en misforståelse, sa kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Informasjonen hang oppe i butikken i flere dager.

- Ikke selvforsynt i Norge
På oppslaget ble det opplyst om at det nå mangler mellom 1500 og 2700 dyr per uke i forhold til etterspørselen i markedet (420.000 - 750.000 kilo per uke).

- Det har vært et problem lenge at vi ikke har vært selvforsynt med storfekjøtt i Norge, sa seksjonsleder Harald Moksnes Weie i Statens landbruksforvaltning.

Det er nå en underdekning i markedet på 7300 tonn storfekjøtt, men Moksnes Weie mener den reduserte tollsatsen vil bøte på mangelen.

- Nå mener vi at man forhindrer en mankosituasjon med de grepene som er tatt, sa han i forrige uke.

Hva synes du om å få biff fra Uruguay? Si din mening under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag