Nå får han gi ut pass

Foto: (Reitangruppen)

Kiosker i Reitangruppen får gi ut pass.

Politiet i Finland melder på sine nettsdier at Reitan-eide R-kioski får dispensasjon til å gi ut nye pass. Passene kan dermed hentes i nærmeste kiosk.

- Endringen av passloven angående direkteleveranse av pass har blitt godkjent av den finske riksdagen (Eduskunta). Fra nå av må man ikke hente nye pass på politistasjonen, men kan heller få det tilsendt fra passprodusenten til sin nærmeste R-kioski, basert på den adressen man har oppgitt i sin passøknad. Den som henter ut passet må vise legitimasjon og oppgi fraktkoden som finnes på hentelappen. Den enkelte R-kioski oppbevarer passet i 14 dager, skriver politiet i meldingen.

Lettere tilgjengelig
Når kunden får sitt nye pass må han eller hun kontrollere nøye at opplysningene i passet stemmer og at passet er i feilfri stand. Om feil eller mangler blir oppdaget skal man kontakte det politidistriktet som har utstedt passet. Etter reformen er passinnehaveren ikke lenger pliktig å levere inn sitt gamle pass til politiet, men skal selv makulere og ødelegge det i henhold til anvisningen som følger med det nye passet.

- Direkteleveransen gjør at den som søker om pass som hovedregel kun behøver å oppsøke politistasjonen for å levere inn sin søknad. Den nye leveringsmåten forenkler henting av passet, ettersom det finnes flere R-Kioski i Finland enn politistasjoner, og deres åpningstider er mer fleksible. Intensjonen er at endringen skal forkorte ventetiden for kundene ved politistasjonenes passkontorer, skriver politiet.

R-kioski oppfyller politiets krav
R-kioski sørger for utleveringen, og oppfyller derfor de sikkerhetskrav som politiet stiller i henhold til lokaler og systemer. Passets status og transport følges samtidig opp i politiets systemer for legitimasjon og pass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.