*Nettavisen* Nyheter.

Nå får japanerne hjelp

Japanske redningsmannskaper får nå hjelp fra det internasjonale samfunn. Foto: KYODO (Reuters)

Sørkoreanske letemannskaper er på plass lørdag kveld. Britene er på vei med åtte til ti tonn redningsutstyr og mannskap.

13.03.11 09:11

Lørdag begynte japanske myndigheter å få oversikt over ødeleggelsene som jordskjelvet og tsunamien har skapt i landet.

Jordskjelvet som målte 8,9 på Richters skala, ble lokalisert 130 km fra den nordøstlige byen Sendai. I den nærliggende byen Shirahkawa gravde redningsmannskaper gjennom ruinene med spader for å prøve å redde 13 naboer som var fanget under ruiner etter husene sine.

- Vi vil først fokusere på å redde liv. Mange ressurser vil være nødvendig i denne evakueringsprosessen, sa statsminister Naoto Kan lørdag ifølge Kyodo News.

Lørdag kveld opplyste BBCs korrespondent i Sundai at et nytt tsunamivarsel hadde gått over byen.

Samtidig skal 140.000 mennesker være evakuert grunnet strålefaren rundt kjernekraftverket hvor det var en eksplosjon tidligere lørdag.

3000 reddet så langt
Japan får hjelp av utenlandske redningsmannskaper. Sørkoreanske hjelpemannskaper er allerede på plass i Japan lørdag ettermiddag, mens mannskaper fra Storbritannia skal være dra til Japan i løpet av kvelden lørdag. Britene skal ifølge BBC ha med seg åtte til ti tonn redningsutstyr. Japanske myndigheter opplyser at 3000 mennesker skal være reddet så langt, skriver BBC.

I andre berørte områder har helikoptre fra militæret plukket opp folk fra hustak. I noen tilfeller har redningsmannskaper gått langs gjørmete vann og båret/vært/nært overlevende på ryggen.

Så mange som 9.500 mennesker skal være savnet i den nordøstlige byen Minamisanriku. Dette er over halvparten av byens befolkning på 17.000.

Les også: Halvparten av befolkningen kan være utslettet.

Japan skal ha fått tilbud om hjelp fra hele verden, også fra Norge, som har letemannskaper som kan reise på få timer.

Internasjonal koordineringstjeneste
- Vi har gjennom en internasjonal koordineringstjeneste et team som er spesialisert på leting i jordskjelvområder, men foreløpig har ikke Japan hatt behov for det. Forespørselen om hjelp må komme fra Japan og jeg tror de først og fremst velger land som ligger i nærheten av dem, sier underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til Nettavisen.

Klokken 21.00 lørdag var det fremdeles rundt fem nordmenn UD ikke hadde fått kontakt med.

- Grunnen til at vi ikke ønsker å gå ut med et eksakt tall er at vi ikke kan utelukke at det finnes flere nordmenn i områder som er uoversiktlige, men vi jobber på spreng døgnkontinuerlig med denne saken, fortsetter han.

Det offisielle tallet på antall omkomne er nå oppe i 687 med 650 mennesker savnet, men dette teller ikke med tallene fra Minamisanriku, opplyser Kyodo News lørdag kveld.

Lysene på ulikene landemerker i Japan ble slukket lørdag kveld for å spare strøm, opplyser Kyodo News. Japan opplever en strømmangel og russerne har tilbudt flytende naturgass hvis forespørselen kommer fra japanerne.

300-400 omkomne
Redningsstyrker fant mellom 300 og 400 omkomne mennesker i den nordlige byen Rikuzentakata lørdag formiddag, meldte nyhetsbyrået Reuters. Det er usikkert om dette inngår i de offisielle dødstallene.

Et sterkt etterskjelv rammet Fukushima lørdag ettermiddag. Dette skjelvet var på 6 på Richters skala, melder NHK.

Dette er et av mange etterskjelv som har rammet Japan det siste døgnet.

Eksplosjon
Tidligere lørdag var det en eksplosjon ved kjernekraftverket Fukushima. Dette skjedde ved 09-tiden.

Det internasjonale atomenergibyrået opererer med en skala for kjernekraftulykker. Denne ulykken fikk 4 på en skala fra 1 til 7. Til sammenligning fikk kjernekraftulykken i Tsjernobyl 7 på denne skalaen, skriver BBC.

Les også: Eksplosjon ved kjernekraftverk.

Evakueringssonen rundt anlegget er utvidet til en 20 kilometer radius og innbyggere i regionen har fått beskjed om å holde seg innendørs, skru av ventilasjonsanlegg og ikke drikke vann fra krana.

Kyodo News meldte lørdag at japanske myndigheter sier det ikke er skader på reaktorbeholderne og at strålefaren har falt, men eksperter sier ifølge BBC at situasjonen ikke er under kontroll.

Hva som forårsaket eksplosjonen er ikke kjent, men det spekuleres i at den kan ha blitt forårsaket av hydrogengass.

BBC melder i sin livefeed at 1,4 millioner hjem skal være uten vann og rundt 5 millioner er uten strøm etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan med voldsom styrke fredag morgen.

På ferie
Lene Tangevald-Jensen fra Oslo (49) er på ferie i Tokyo. Da jordskjelvet inntraff fredag ettermiddag befant hun seg i den gamle delen av hovedstaden, og fikk oppleve dramatikken på nært hold.

- Alt stoppet opp og alle ble helt stille. Du kunne høre fuglene flakse med vingene, så stille ble det, forteller Tangevald-Jensen til Nettavisen.

Les også: - Alle bygningene ristet.

Advarer mot å reise
Norsk UD advarer nå mot å reise til Japan.

«UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de japanske områdene hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien 11.03 i områdene Miyagi, Iwate, Aomori og Fukushima nordøst for Tokyo.», skriver UD på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag