Den finske statsministeren har vært i hardt vær etter at flere festvideoer er blitt lekket ut i offentligheten. Videoene viser at statsminister Marin sammen med en feststemt forsamling, som tar helt av med dans og sang. Etter at de «private videoene» ble lekket har Marin, som er Finlands yngste statsminister noensinne, fått kritikk fra opposisjonen.

De har kalt oppførselen hennes for «upassende». Flere tok også til orde for at hun måtte narkotestes.

Les også: Sanna Marin vekker oppsikt i festvideoer: – Skuffet over at de har blitt spredt

Fredag ettermiddag innkalte Marin pressen til en pressekonferanse, der hun opplyste om at hun hadde tatt en narkotikatest. Testresultatet vil imidlertid ikke bli klart før i neste uke, men allerede før den tid har hun allerede fått massiv hyllest på sosiale medier.

Danser i solidaritet

Hashtaggen #imwithsanna går nå viralt på sosiale meder, hvor kvinner har delt dansevideoer i solidaritet med den finske statsministeren.

– Dans er kult, å drikke alkohol gir deg bra vibber og venner er livets salt, skriver en av kvinnene som har delt innlegget nedenfor med hashtaggene #imwithsanna og #dancewitsanna.

Dette er bare en av en enorm mengde med dansevideoer som nå spres som ild i tørt gress på sosiale medier.

– Ikke noe feil i det

En som også har kastet seg inn i debatten, men som har betraktelig mer pondus enn «hvermannsen», er den polske statsministeren Mateusz Morawiecki.

– Vel, jeg har sett videoen hvor den finske statsministeren danser, og jeg tror at ved dette tilfellet har statsministeren en anledning for å feire at Finland nylig ble en del av Nato. Om Finlands statsminister drakk litt mer vodka enn vanlig og danset, er det ikke noe feil i det, sa statsministeren på en pressekonferanse nylig, ifølge Daily Mail.

Les også: Støtter party-statsministeren: – Dette handler om hennes seksualitet og utseende

Danske Anne Valentina Berthelsen (27), som selv er en ung kvinne i politikken, har også kommet med en klar støttemelding til Marin. Hun er medlem av Socialistisk Folkeparti og har sittet på Folketinget i Danmark siden 2019.

– Dette handler om hennes feminitet, seksualitet og hennes vakre utseende, sa Berthelsen til Nettavisen nylig.

– Tror du en mannlig statsminister ville blitt utsatt for tilsvarende kritikk?

– Nei, jeg tror ikke det.

– Jeg synes det er absurd at en kvinnelig statsminister ikke kan delta på en privat fest og ha det gøy uten å bli kritisert for det. Hun har åpenbart drukket alkohol, men det er helt normalt for folk som er på fest, inkludert for en statsminister. En statsminister har også rett på privatliv, la hun til.

En som også har kjennskap til det politiske miljøet på et høyt nivå er Sigbjørn Aanes. Han var Erna Solbergs rådgiver da hun var statsminister.

- Jeg forstår godt at Finlands statsminister mener dette er for privat. Hun må få lov å være på fest og ha det gøy. Denne videoen viser ikke annet enn at Finland har en statsminister mange kan relatere seg til, sier Aanes til Dagbladet.