RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå får USA sin helsereform

REGJERNINGSSETE: Et besøk til US Capitol er ikke til å unngå når du besøker Washington DC.
REGJERNINGSSETE: Et besøk til US Capitol er ikke til å unngå når du besøker Washington DC. Foto: Reiseplaneten
- Lovforslaget er ikke perfekt, men veldig bra, sier visepresident Joe Biden.

Alt ligger nå til rette for at USA kommer til å få sin mye omtalte helsereform.

På lørdag ble det klart at den siste demokratiske senatoren sa han ville stemme for forslaget. Dermed er alle stemmene som er nødvendig samlet for reformen.

Samtidig gikk Det hvite hus søndag ut og ba om at de mer liberalt innstilte trakk sin støtte fordi stadig flere nøkkelelementer i lovforslaget har blitt fjernet.

Biden er fornøyd
- Selv om lovforslaget ikke er perfekt, så er forslaget som nå ligger i Senatet ikke bare godt nok, det er veldig godt, skriver visepresident Joe Biden i en kommentar i New York Times søndag.

Lovforslaget som nå ligger på bordet vil gi helseforsikring til 30 millioner mennesker som i dag står uforsikret, og det vil utvide subsidiene til fattige.

Det vil også forby forsikringsbransjen å nekte å forsikre folk som har kjente sykdommer fra før. I dag er det et omfattende problem at forsikringsselskaper nekter å betale for inngrep fordi de mener at pasienten har hatt en annen sykdom som stammet fra før personen ble kunde.

Aborter blir ikke betalt for
En rekke ting har derimot blitt fjernet fra forslaget. Aborter vil ikke under noen omstendigheter bli betalt med offentlige midler, og det offentlige skal ikke starte opp konkurrerende forsikringsordninger til dagens private løsninger.

- Jeg tror forslaget vil gå gjennom Kongressen, sier Obamas rådgiver David Axelrod på NBC-programmet Meet the Press.

Mye skal fortsatt gjøres
Men det vil neppe bli noe endelig vedtak før nyttår, slik Obama har kjempet for. Forslaget som nå ligger i Senatet har blitt endret noe i forhold til det som ble godkjent i Representantenes hus tidligere i vinter.

Om Senatet nå godkjenner sitt forslag, må en så lage et nytt forslag, som kanskje tar med seg elementer av det allerede godkjente lovforslaget, som skal stemmes over i Representantenes hus. Dette må godkjennes i Senatet.

Håper mye vil bli endret
Tidligere guvernør i Vermont, Howard Dean, som er utdannet lege, og som var en av kandidatene til å bli presidentkandidat i det Demokratiske partiet ved forrige valg, sier han ikke støtter forslaget som nå ligger i Senatet.

- Men jeg vil se an ting til den siste revisjonen av loven foreligger, og så får vi se om vi kan få fikset på flere ting, sier den innflytelsesrike politikeren.

Kan gjøre endringer
Ifølge Dean er det til og med muligheter til å gjøre endringer etter at loven er vedtatt.

En av de tingene en nå kjemper for å få til, er å tillate import av legemidler. USA er et av verdens dyreste land for reseptbelagte legemidler.

- Det er ingen grunn til at amerikanere skal betale my mer for legemidler enn personer i andre land, og det vil vi gjøre noe mer, forteller Axelrod.

Fortsatt mye skepsis
Mange amerikanere, og spesielt republikanere, er svært skeptisk til en helserefom i landet.

Det er en rådende mening hos svært mange amerikanere at landet har verdens beste helsesystem, noe som sannsynligvis er langt på vei

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere