RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå får vi rente på ett-tallet

Ola Sjöstrand, Harald Magnus Andreassen, Øystein Dørum, Ola Grytten.
Ola Sjöstrand, Harald Magnus Andreassen, Øystein Dørum, Ola Grytten. (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ekspertene er samstemte. Onsdag kuttes renta til ett-tallet.

Ekspertene Nettavisen har snakket med, mener alle at styringsrenta faller med 0,25 eller 0,5 prosentpoeng onsdag.

Siden oktober har sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet styringsrenta med 3,75 prosentpoeng. De fleste tror at ytterligere 0,5 prosentpoeng forsvinner onsdag, og at Norge dermed får en styringsrente på 1,5 prosentpoeng. Hvem hadde trodd det da Gjedrem satte den opp til 6,75 prosent i juni 2008.

Virkningene av finanskrisen fortsetter å ramme Norge og internasjonal økonomi. Mandag varslet EU en arbeidsledighet opp mot 11 prosent i unionen i løpet av 2009. Spørsmålet er altså hvor mye den skal ned.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden : Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Ned, ned, ned, ned
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener Gjedrem kommer til å sette ned 0,5 prosentpoeng. Det samme tror forvalter av norske pengemarkedsfond Ola Sjöstrand i Skagenfondene.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er enig. Men han tar forbehold.

- Jeg tror han kutter 0,50 prosentpoeng. Dersom han ikke gjør det, er det mer sannsynlig at det blir mer enn mindre enn det, sier Andreassen.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole i Bergen tror også at 0,5 poeng er mest sannsynlig, men tror alternativet er 0,25 prosentpoeng.

- Jeg tror renta kommer til å gå ned kanskje med 50 punkter, og i alle fall ikke mer, sier han.

Nok er nok
Sjefsøkonom Andreassen en mener samtidig at sentralbanksjefen burdet ligget unna en retnenedsetting nå.

- Jeg synes ikke han burde kuttet noe. Rentekuttene vi har lagt bak oss virker, husholdningen øker sitt forbruk. En ytterligere retnenedsetting vil øke gjelden raskere, sier Andreassen.

Der får han støtte av professor Grytten.

- Med hensyn til konjunkturene er det forståelig at man senker renta. Personlig mener jeg at Norges Bank er med på å opprettholde boligbobla, men det er jo ikke Norges Banks ansvar. De skal ta hensyn til inflasjon og konjunkturer, og ikke styre etter boligrenta.

Andreassen mener at ytterligere rentenedsettelse ikke vil hjelpe eksportindustrien.

- Jeg skjønner ikke at lave renter vil hjelpe eksportindustrien, og i den grad den gjør det, så skjønner ikke poenget med det. Norsk industri har mindre problemer enn våre naboland som Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, England- ja, et hvilket som helst annet europeisk land. Det er nesten uanstendig å få norsk valutakurs ned når vi ikke åpenbart har et konkurranseproblem. Og det er helt feil å bruke renta og ta den for det, sier han.

Rentebunn i år
DnBs Øystein Dørum tror rentebunnen ennå ligger et lite stykke unna.

- Jeg tror vi når rentebunnen en gang mot slutten av dette året. Jeg tror renta da ligger på 0,75 prosent, sier han.

- Jeg tror vi når rentebunnen i inneværende år, men jeg tror ikke bunnen er så langt nede som vi har sett i andre land der den går mot null. Jeg tror ikke den skal ned på 0-tallet, sier professor Grytten tror bunnen kommer i år.

- Jeg tror Norges Bank vil følge sin rentebane, og at den skal ned til 1 prosent i andre halvår 2009, sier Sjøstrand.

- Norges Bank har selv sagt 1 prosentpoeng. Hvis prognosene holder og hvis rentekuttet virker i Norge, så er det ingen grunn til å være så aggrressiv. Da burde vi ikke kutte mer, sier Andreassen.

Lavt i to år
Hvor lenge nordmenn skal få nyte godt av den lave renta, og når vi igjen vil få en rente på 6 - 7 prosent, er økonomene usikre på.

- Det er lenge til vi får slike rentenivåer. Det skjer tidligst mot slutten av 2011, og mer sannsynlig etter dette. Med store budsjettunderskudd vil en lav rente være et klart virkemiddel som landene vil velge å bruke lenge. Det gjelder også i Norge, slår Dørum fast.

- Det er helt umulig å vite, men renta kommer ikke til å stige like raskt som den har sunket. Det vi har sett nå er en sjokkbehandling, konstaterer professor Grytten.

- Jeg tror ikke på det store avviket fra rentebanen, men at de sannsynligvis hever den raskere enn de har indikert når det blir litt bedre tider, sier Sjöstrand.

Andreassen håper det ikke blir lenge til renta spretter opp igjen.

- Det er vanskelig å si når det blir, men jeg håper ikke at det tar så langt tid, sier han.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden : Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere