RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå fjernes foreldelsesfristen

Justisminister håper at den nye loven kan tre i kraft så fort som mulig.
Justisminister håper at den nye loven kan tre i kraft så fort som mulig. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Snart kan drapsmenn dømmes for 30 år gamle drap.

Torsdag kveld vedtok nemlig Stortinget å fjerne foreldelsesfristen på forbrytelser mot draps-, incest- og overgrepsbestemmelsene i straffeloven. Saker som allerede er foreldet, vil derimot ikke bli omfattet fordi Grunnlovens forbyr å gi lover tilbakevirkende kraft.

- Jeg vil bare si gratulerer til hele Norge, sier en tydelig rørt Annett Berntsberg Eck, til VG utenfor Stortingssalen. Eck hartidligere stått frem og fortalt sin sterke historie om overgrep i VG.

Hun var seks år da en mannlig venn av foreldrene forgrep seg mot henne. Da hun 35 år etter overgrepet var klar for å anmelde det, var det for sent på grunn av foreldelsesfristen.

Etter alle solemerker er denne ordningen nå snart fjernet.

Selve endringen vil skje etter at Justisdepartementet har utarbeidet et forslag til lovendring, som igjen Stortinget må vedta.

- Vi skal prøve å få landet dette i Stortinget før sommeren slik at det kan tre i kraft raskt. Dette er veldig viktig fordi det er alvorlige forbrytelser, og jo lenger tid det går jo flere er det som blir foreldet, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til VG.

Formelt ble vedtaket fattet etter forslag fra Kristelig Folkeparti og enstemmig innstilling fra justiskomiteen om å be regjeringen komme til Stortinget med lovforslag.

– De siste årene er det gjort store teknologiske fremskritt som gir oss mulighet til å finne gjerningspersonen etter lang tid gjennom for eksempel biologiske spor. Da er det avgjørende at det også er mulig å dømme gjerningspersonen, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere