*Nettavisen* Nyheter.

Nå «forsvinner» Sør-Norge

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Streiken trappes opp onsdag morgen. Slik blir du rammet.

29.05.12 11:35

Det er varslet opptrapping av streiken i offentlig sektor fra onsdag morgen, slik at om lag 50.000 personer vil være i streik.

I forrige uke gikk 22.000 ansatte ut i streik, etter bruddet i lønnsforhandlingene natt til torsdag.

Tirsdag morgen varsler Fagforbundet, LOs største forbund, at de vil ta ytterligere 14738 medlemmer ut i streik onsdag, til totalt 24.228 personer.

Her kan du se listen over de som blir tatt ut i streik

Ingen værmelding
Onsdag får streiken merkbare konsekvenser for værmeldinga, når hovedsammenslutningen UNIO trapper opp arbeidskonflikten.

- Det blir ingen værvarsling på tv eller radio, sier Heidi Lippestad, direktør for strategi og samfunnskontakt ved Meteorologisk institutt, til Nettavisen.

Totalt 112 meteorologer og forskere ved Meteorologisk Institutt vil fra onsdag morgen være i streik.

- Det blir bare automatiske varsler på yr.no, men ingen tekstværvarsler, sier Lippestad.

Ansatte på Vervarslinga på Vestlandet er allerede i streik.

- Nå er også ansatte ved Værvarslingsavdelingen på Blindern tatt ut. Dette betyr at hele Sør-Norge kun vil få værvarsler som er automatisk produsert, skriver Meteorologisk Institutt på sine nettsider.

Tjenester som berøres av streiken:

* Daglige værvarsler for hele Sør-Norge.
* OBS-varsler på yr.no som omfatter Sør-Norge.
* Værvarsler for fiskebankene i Nordsjøen og havområdene i Sør-Norge.
* Værvarsler for småbåt-folket langs kysten av Sør-Norge.
* Værvarsler til sivil luftfart og helikoptertransport offshore.

Må løslate innsatte
Politiets Utlendingsenhet (PU) trapper også opp streiken onsdag, og det vil føre til at innsatte utlendinger må slippes ut, mens uttransporteringer stopper opp.

- Vi må ha en viss styrke for å ivareta helse, miljø og sikkerhet for de ansatte på Trandum. Når vi da tar ut våre medlemmer der, blir ikke HMS det ivaretatt for så mange av teamene, ergo kan vi ikke ha så mange innsatte. Konsekvensen er da at enkelte må løslates, sier lokallagsleder for Politiets Fellesforbund (PF), Geir Petter Pettersen i PU, til Politiforum.

267 politiansatte tas ut i streik, flesteparten fra PU.

- Vi tar ut 128 stykker i streik, og 42 av dem jobber på utlendingsinternatet på Trandum, sier Pettersen.

De som slippes ut er ID-løse personer, som venter på uttransportering. Pettersen understreker at Trandum ikke er et fengsel, og at dette ikke er personer som utgjør noen fare for samfunnet.

Kan bli lite bensin
I pinsehelgen har det ikke vært noen kontakt mellom partene, og denne ukes opptrapping av streiken vil få konsekvenser for mange i Norge.

Det vil bli vanskeligere eller umulig å få utført mange offentlige tjenester. Barnehager, fengsler, svømmehaller og lostjenesten er blant institusjonene som rammes.

Streiken i lostjenesten kan stanse nye forsyninger av drivstoff, noe som kan føre til at det blir knapphet på bensin. At arbeidet med selvangivelsene og utbetalingen av skattepengene blir forsinket som en følge av streik i skattevesenet, er en annen virkning.

- Med opptrappingen følger det at stadig flere vil merke streiken, det er så å si ikke til å unngå. Vi regner med at streiken vil merkes godt den kommende uken, sa leder av LO Stat, Tone Rønoldtangen til NTB mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her trappes det opp
Resten av opptrappingen følger onsdag: LO stat, som allerede har 3400 medlemmer i departementer og etater ute i konflikt, tar ut ytterligere 1300 i fase to.

YS stat tok ut 1300 medlemmer i første runde - og varsler 600 nye. Unio øker sitt uttak med 7300 til 16 000, de fleste av disse i kommunesektoren.

Ikke enige i Oslo
Meklingen om lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune pågår fortsatt. Partene tok pause før helgen og fortsetter tirsdag, opplyser mekler Geir Engebretsen.

Også Akademikerne mekler fortsatt med staten og Oslo, mens oppgjøret med KS er satt på vent inntil videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.