Nå forsvinner varmen over hele landet

Denne uken blir det stadig kaldere og mer regn i luften over hele landet. Enkelte steder kan det komme opp mot 20 millimeter regn på én time.

20.05.19 16:07

- Det blir rimelig fuktig i Sør-Norge i starten av uken, og så sprer det seg nordover, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

I Sør-Norge, fremfor alt Østafjells, vil det starte med en god del nedbør tirsdag, og så vil det kunne regne en god del på østsiden av fjellene i Sør-Norge også onsdag.

- Det kan kanskje bli opp mot 15-20 millimeter regn lokalt i løpet av én time idet bygene treffer. Det vil komme en økt både tirsdag og onsdag kveld.

Se videoen øverst i saken for å se Meteorologisk institutt sin grafikk om den fuktige uken vi har i vente!

Farevarsel

NVE varsler gult nivå på flomfaren. Varselet gjelder foreløpig fram til onsdag morgen.

Gult nivå betyr at du må følge med og at det kan bli skader lokalt. Det er fare for skred, oversvømmelser i bekker og småelver og stor vannføring i forhold til hva som er vanlig på denne årstiden.

Sludd i nord

Vestlandet og oppover mot Trøndelag vil regnet komme først fra og med torsdag. I løpet av fredag fortsetter nedbøren nordover til Nord-Norge.

- Men det vil ikke bli like mye nedbør som Sør-Norge kan få tirsdag og onsdag, legger meteorologen til.

I Finnmark kan det også bli mer enn bare regn når nedbøren slår til. Det er nemlig ventet sluddbyger.

Det er ikke bare sola som forsvinner. Også temperaturene blir dårligere denne uken.

- Temperaturene vil gå jevnt og trutt nedover. Både i Sør-Norge og på Vestlandet kan det ligge på rundt 20 grader til å begynne med, men så fort regnet kommer, synker temperaturene, sier Ovhed.

Én til to plussgrader

Det blir gradvis kjøligere i løpet av uken, og i helgen kan det bli så vidt over 15 grader i Sør-Norge, mens Vestlandet og Trøndelag kan få temperaturer på like under 15 varmegrader.

I Tromsø-området vil det bli brukbare temperaturer rundt 15 grader tirsdag, men fra onsdag kan det synke til under ti grader - og kanskje ned mot fem varmegrader. I Bodø vil det også starte like bra, men trolig synker ikke temperaturene lenger ned enn til like under ti grader.

- I Finnmark blir det derimot veldig kjølig. Her blir det så vidt noen plussgrader. Rundt én til to plussgrader kan de vente seg, sier meteorologen.

På kysten av Troms og Nordland kan det også bli en liten til stiv kuling nordøst i havet, men ellers i landet er det ikke ventet særlig kraftig vind.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.