Nå fylles krateret igjen

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Bomben i regjeringskvartalet etterlot et stort hull i bakken. Nå skal det fylles igjen.

19.03.12 21:25

Eksplosjonen som rystet regjeringskvartalet 22. juli i fjor var så kraftig at det trengte ned i kulvertsystemet under bakken og etterlot et flere meter dypt krater. Nå starter Statsbygg arbeidet med å fylle igjen hullet.

- Vi har ikke målt hullet, men det er hull i bakken ned til etasjen under og neste. Det er kanskje fra seks til åtte meter dypt, sier Pål Weiby i kommunikasjonsstaben hos Statsbygg til Nettavisen.

Mandag var det pressevisning ved krateret i Grubbegata.

Det var her utenfor inngangen til Høyblokka at Anders Behring Breivik hadde parkert bilen med den 950 kilos hjemmelagde bomben. Den hadde han laget av kunstgjødsel, diesel og aluminium. Ifølge tiltalen antente han lunta med en brenntid på sju minutter og forlot deretter stedet til fots. Bomben eksploderte klokka 15.25.

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Eksplosjonen drepte åtte personer, mens ni personer ble alvorlig fysisk skadet. Men bomben kunne lett ha ført til et høyere antall drepte med sin ildkraft og trykkbølge. Til sammen oppholdt det seg minst 250 personer i høyblokka og i kontorene i nærheten, mens 75 personer befant seg i gateplan i nærheten.

Pål Veiby sier saneringsarbeidet i regjeringskvartalet er i rute, og at en vesentlig del vil være avsluttet i juni. Det gjelder også fyllingen av krateret.

Regjeringen har bestemt at departementene i hovedsak skal være samlet i dagens regjeringskvartalet. Hvordan dette skal skje, er ennå ikke klart. Det gjennomføres nå en prosess med frist 1. april der ulike parter får komme med innspill. En utredning skal se nærmere på minst tre alternativer: Ett alternativ er å bygge opp regjeringskvartalet slik det var før 22. juli. Et annet alternativ er å rive alle bygningene, men det finnes også flere mellomløsninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.