RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Nå fyrer Sverige med kaniner

Sist oppdatert:
Stockholms kaniner ender nå sine dager som brensel i et fjernvarmeanlegg i Värmland.

Viltvoktere har i flere år drevet omfattende kaninjakt på Kungsholmen i Stockholm, der tusenvis av mer eller mindre ville kaniner gjør stor skade på parkanlegg.

Problemet er særlig stort i vinterhalvåret, da mangel på gress gjør at de mange kaninene går løs på busker og trær som får store skader.

I fjor ble 6.000 kaniner avlivet av skadedyrsgruppen i Stockholm, for deretter å bli fryst ned. Disse kaninene ender nå opp som biobrensel i et forbrenningsanlegg i Karlskoga, som forsyner Värmland med fjernvarme, skriver lokalavisa Vårt Kungsholmen.

- De som går inn for å avlive kaninene, syns sikkert at det er bra at dyrekroppene kommer til nytte. Men det føles som om man heller vil gjøre butikk på disse dyrene, enn å se på hovedproblemet, sier Anna Johannesson i foreningen Vilda kaniners värn.

Fire viltvoktere forsøker etter beste evne å holde kaninbestanden på Kungsholmen nede, men sliter tungt. Kaniner formerer seg som kjent i et høyt tempo, og problemet blir ikke mindre av at mange Stockholms-boere kvitter seg med kjæledyr de har gått lei av ved å etterlate dem i skogen.

Johannesson erkjenner at det er et problem, men mener at man må lete etter andre løsninger enn avlivning.

Hun viser til Helsingfors, der myndighetene har begynte å spraye trær og busker i parkene for å holde kaniner unna.

Johannesson mener videre at det bør opprettes egne mottak for kjæledyr som kaniner, for at eiere som har gått lei av dem skal få et alternativ til å slippe dem ut i naturen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere