RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå går boligtoget!

Sist oppdatert:
Nå stiger boligprisene uvanlig kraftig i Norge, viser ferske tall. Til tross for prisoppgang: Det er mange år siden renteutgiftene har vært så lette å bære som nå
Boligprisene i Norge steg i snitt med 1,5 prosent fra februar til mars. Korrigert for normale sesongvariasjoner, var det en oppgang på 1,2 prosent, viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Prisene i mars var i snitt hele 13,4 prosent høyere enn for ett år siden. Det er høyere vekst enn normalt, etter et par år med laber vekst.

Det er liten tvil om at det er renteraset det siste drøye året som har satt fart i prisene. Norges Bank begynte å kutte sin styringsrente fra en topp på 7 prosent i desember 2002, og denne er nå på 1,75 prosent.

Fra sommeren i fjor begynte boligkjøperne for alvor å tro på lav rente, og har siden sendt boligprisene oppover.

Men tross oppgangen, er det, med dagens rentenivå, lettere å betale renter enn noe år siden 1997, ifølge statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Det har skjedd selv om boligprisene i samme periode i snitt er doblet.

For en enslig førstegangsetablerer har renteutgiftene det første året i snitt falt fra 25 prosent av inntekten etter skatt i fjor til 17 prosent i år. For et ungt par har andelen falt fra 13 til 9 prosent, mens for et etablert par har andelen gått fra 8 til 5 prosent, ifølge statistikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere