Nå går de i prinseskole

Foto: (Getty Images)

Daniel Westling og Jonas Berström må lære seg kongelig etikette.

18.02.10 14:13

(SIDE2): De to går i fotsporene til sin kommende svigermor. Kronprinsesse Mette-Marit (36) og kronprinsesse Mary (37) måtte også gjennom det - prinse- og prinsesseskolen er noe inngifte i kongehuset rett og slett må igjennom.

Nå skoleres Daniel Westling (36) og Jonas Bergström (30) for å bli gode prinser for sine kongelige kjærester, skriver Aftonbladet.

Og de har mye de må sette seg inn i før de kan få sine prinsesser helt «på riktigt» som svenskene ville sagt.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Må pugge
De to karene må pent finne seg i å pugge alt fra kongelige historie til rett kongelig etikette og tradisjoner før bryllupet.

Selv om veien også blir til når man går, slik Mette-Marit blant annet uttalte i intervjuet med CNNs Christiane Amanpour, så er det viktig at de to vet hva som kreves av dem i kongelige sammenhenger med og uten sine hustruer ved sin side.

- Både Daniel og Jonas vet hva dette handler om. De har vært en del av familien i over sju år og har god innsikt i den kongelige familiens arbeid. Men det er en sikkerhet for å få ekstra støtte for oppgaven, sier en kilde ved hoffet til avisen.

Viktigst for Daniel
Men som Aftonbladets hoffreporter Jenny Alexandersson skriver i sin blogg hos avisens nettutgave, er opplæringen aller viktigst for Daniel som neste sommer har verdens øyne på seg når han gifter seg med kronprinsesse Victoria.

Hensikten med opplæringen er at Daniel skal føle seg komfortabel og sikker i sin fremtidige rolle som en prins. Han fikk være med i Victorias bursdagsfeiring i sommer, og har også tatt del i både offisielle sammenhenger med sin forlovede og representert noe alene.

Les også:Mer forelsket enn noensinne

Slipper språk
De to slipper iallfall å lære seg et nytt språk slik både svigermor Silivia, kronprinsesse Mary og kronprinsesse Máxima av Nederland måtte før de fikk sine prinser.

Dronning Silvia studerte i sin tid svensk to timer daglig, sammen med språklærer Birgit Westerlund. Og hun lærte om protokollspørsmål og leste svensk historie.

Mette-Marit på sin side fikk kjennskap til samfunnsliv, historie, monarkiets tradisjoner og Europas kongefamilier. I tillegg ble hun også utplassert i alle Slottets avdelinger, sliklik har hun lært hvordan Slottet fungerer. Selv renholdsavdelingen har hatt den kommende kronprinsessen i lære, skrev Dagbladet på dagen for det norske kronprinsbryllupet i 2001.

På kongehusets hjemmesider beskrives kongelige etikette og protokoll slik:

Etikette
Takt og tone og kjennskap til mer eller mindre uskrevne regler, kalles etikette. Det omfatter også tradisjon, sunn fornuft, samt respekt for alder og plassering i samfunnet. Etikette kan også omfatte hvordan man tiltaler kongelige og andre viktige personer, rekkefølgen for taler der kongelige, statsråder, ambassadører, fylkesmann osv. er til stede. Etikette har også med rang og regler for bordplassering å gjøre.

Protokoll
Samlebetegnelse for skrevne og uskrevne regler angående former og seremoniell i det offentlige liv. Protokoll stammer opprinnelig fra gresk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.