Gå til sidens hovedinnhold

Nå går ledigheten til værs

Økningen i november er den største i Norge på over fem år.

NETT-TREFF FREDAG:Møt ledighets-ekspert


Sammenlignet med samme måned i fjor har antallet arbeidsledige økt med 6.700, eller 18 prosent.

– Novembertallene viser at konjunkturomslaget i norsk økonomi har gitt seg utslag i en sterk økning i ledigheten. Vi må over fem år tilbake i tid for å finne en tilsvarende vekst i antallet ledige i løpet av en måned, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

LES OGSÅ:- De går kl. 08 for at naboen ikke skal se

LES OGSÅ:Vi frykter ledighet

Vi må over fem år tilbake i tid for å finne en tilsvarende vekst i antallet ledige i løpet av en måned

45.200 personer var registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av november. Dette utgjør 1,8 prosent av arbeidsstyrken, skriver NAV i en pressemelding.

Høy rente? Flytt lånet her


Høyere reelt
Det reelle antall arbeidsledige er høyere. I går publiserte SSB tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), som viser at 2,5 prosent av arbeidsstyrken ikke var sysselsatt i september. Det er verre flere steder i utlandet. Ledigheten var på over 6 prosent i USA og Sverige i september.

I forhold til november i fjor har det vært en nedgang i antallet ledige stillinger innenfor alle yrkesgrupper. Sterkest var nedgangen innenfor butikk- og salgsarbeid med 56 prosent. Også innenfor bygge- og anleggsarbeid (-48 %) og industriarbeid (-47 %) har det vært en sterk nedgang. Svakest nedgang har barne- og ungdomsarbeid med 6 prosent, melder NAV.

De verste bransjene
Ledigheten har økt for alle yrkesgrupper i løpet av det siste året med unntak av undervisning og helse, pleie og omsorg. Sterkest økning har det vært innenfor bygg- og anleggsarbeid og industriarbeid med henholdsvis 73 og 32 prosent.

Det høyeste ledighetsnivået har reiseliv og transport og bygg og anlegg, begge med 2,7 prosent. Innenfor undervisningsarbeid er ledigheten nå lavest med 0,5 prosent av arbeidsstyrken.

Skanska meldte tirsdag at de vil 800 personer mister jobben, og onsdag ble det klart at 450 i Hydro lide samme skjebne. Hvis en ny prognose fra OECD slår til, vil antallet arbeidsledige øke med åtte millioner i løpet av de neste to årene.

Les også:Helsvart for 2009

- Det er tilfeldig hvem som rammes av arbeidsledighet, sier adm direktør Runar Heggen i Podium. Heggen har kurset jobbsøkere siden 1995 - møt ham på nett-treff fredag kl 12.

GÅ TIL NETTAVISEN JOBB

Kommentarer til denne saken