Gå til sidens hovedinnhold

Nå gjelder krav om munnbind i alle butikker i England

Nå må briter på handletur ha med ansiktsmaske. Stadig flere land i Europa skjerper munnbind-reglene.

Nye koronaregler som gjelder fra og med fredag pålegger alle å bruke ansiktsmaske i butikker i hele England. Storbritannias statsminister Boris Johnson oppfordrer butikkeiere og kjedene til å oppmuntre kundene om å bruke ansiktsmaske, mens politiet ikke har planer om å følge opp brudd på de nye reglene, melder Daily Mail fredag.

Supermarkedkjeden Sainsbury's, matvarekjeden Asda og kafekjeden Costa Coffe sier de ikke kommer til å pålegge kundene å følge de nye reglene, melder avisa.

Les også: Solberg: – Krevende å få unge folk til å følge smitterådene i sommerferien

Her må du bruke munnbind

De nye reglene som ble oppdatert torsdag sier at du i England må bruke ansiktsmaske på offentlig transport, innendørs på flyplasser og jernbanestasjoner og tilsvarende. Videre er du nå pålagt å bruke ansiktsmaske i butikker, supermarkeder og kjøpesentre.

- Det forventes at du bruker en ansiktsmaske med en gang du går inn på et slikt sted og har den på inntil du går ut igjen, heter det i regelverket fra regjeringen.

Videre anmodes folk på det sterkeste til å bruke ansiktsmaske på offentlig sted hvor det er vanskelig å holde tilstrekkelig avstand og hvor du kan komme i kontakt med folk du vanligvis ikke møter.

De siste koronatallene fra Storbritannia (torsdag) viser 296.377 smittetilfeller så langt og 45.501 koronarelaterte dødsfall hittil.

WHO anbefaler maskeråd

WHO anbefaler anbefaler regjeringer i områder med smittespredning å oppfordre allmennheten til å bruke masker under gitte forutsetninger og situasjoner som ledd i en helhetlig tilnærming for å redusere smittespredning.

EU-kommisjonen, Det europeiske smittevernbyrået og EUs jernbanebyrå anbefaler i sine oppdaterte råd at munnbind skal benyttes dersom det ikke lar seg gjøre å holde 1,5 meters avstand til andre.

Flere land i Europa er bekymret for nye, store smitteutbrudd etter at smittetallene har økt den siste tiden, noe som har ført til at mange har innført strengere restriksjoner, melder NTB via AP og AFP.

Frankrike strammer inn

I Frankrike har det blitt registrert en stor økning i antall smittetilfeller den siste tiden, noe som har ført til at regjeringen gjorde det obligatorisk å bruke munnbind på alle offentlig steder innendørs. På torsdag hadde landet registrert landet 1000 nye smittetilfeller det foregående døgnet.

Helsemyndighetene i Frankrike har fastslått at smittetallene har økt den siste tiden blant annet fordi franskmenn ikke lenger bryr seg like mye om å holde avstand.

Spania følger Catalonia

I Spania har flere regioner fulgt Catalonia, som har innført obligatorisk bruk av munnbind på alle offentlige områder. Ifølge El Pais er det nå bare Kanariøyene og Madrid som ikke har innført slike påbud.

Sjefen for helsemyndighetene i Madrid, Enrique Ruiz Escudero, sa på en pressekonferanse torsdag at de for øyeblikket ikke vil innføre obligatorisk bruk av munnbind på alle offentlige områder, ifølge El Pais.

Nye regler i Belgia

Belgia innførte onsdag denne uken obligatorisk bruk av munnbind på markeder utendørs og i travle handlegater, opplyste statsminister Sophie Wilmès.

De nye reglene trer i kraft lørdag og kommer som følge av økt smittespredning etter at landet lettet på restriksjonene. Det var allerede påbudt med munnbind i butikker, kinoer, museer og religiøse steder i Belgia. Myndighetene forbyr også fra lørdag ansamlinger på flere enn 10 mennesker.

Landet hadde registrert 184 nye smittetilfeller daglig i gjennomsnitt den foregående uken, noe som var en stor økning fra tidligere.

Østerrike sliter

Fra fredag må også folk i Østerrike bruke munnbind på flere offentlige steder, blant annet i butikker, bankfilialer og postkontorer, opplyste myndighetene tirsdag denne uken.

Det var allerede påbudt med munnbind på offentlig transport og på apotek, tiltak som ble innført da landet stengte ned tidligere i år.

– Vi merker at smittetallene i Østerrike stiger igjen, sa statsminister Sebastian Kurz.

Østerrike har registrert rundt 20.000 smittetilfeller og 710 dødsfall. På mandag oversteg tallet på smittede og sykehuspasienter 100, for første gang siden slutten av mai.

Strammer inn i Tsjekkia

Det har også i Tsjekkia vært en negativ smitteutvikling den siste tiden. Myndighetene har påbudt bruk av munnbind på blant annet konserter og sportsarrangementer.

Fra mandag begrenses antall personer som kan samles innendørs, til 500.

I de nordlige delene av Tsjekkia som grenser til Tyskland, blir det obligatorisk med munnbind på blant annet gamlehjem og apoteker.

Les også: Nye smittetall for Sverige: - Norsk opplegg gir uforutsigbarhet

Ikke noe krav i Norge og Sverige

Folkehelseinstituttet har ikke villet anbefale generell bruk av ansiktsmaske i Norge. Det har heller ikke Folkhälsomyndigheten i Sverige.

- Gitt dagens epidemiologiske situasjon er det slik at 200.000 mennesker må bruke munnbind i én uke for å unngå ett smittetilfelle, sa Line Vold i Folkehelseinstituttet til Nettavisen 11. juni.

Da var det ikke aktuelt å anbefale generelt bruk av munnbind her hjemme, og FHI har ikke endret sine råd på det området.

«Vi vet ikke om den friske befolkningen i Norge vil akseptere å bruke medisinske munnbind, og vi vet ikke i hvilken grad vi kan oppnå riktig bruk av munnbind», heter det i den foreløpige gjeldende anbefalingen på FHIs nettsider.

Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten i Sverige uttalte 14. juli at det viktigste er å holde avstand, blant annet på kollektivtrafikken.

- Munnbind er et dårligere alternativ ifølge både WHO og vitenskapelige rapporter. Det er bare å se på hvor smittespredningen skjer. Den skjer i nær kontakt, ansikt til ansikt. Derfor går det ikke an å se på munnbind som et alternativ til å holde avstand, uttalte hun ifølge Sveriges Television.

Kommentarer til denne saken