Gå til sidens hovedinnhold

Nå gjør politiet seg til latter

Å passe på justisministeren må være en av politiets viktigste oppgaver. Det lykkes de ikke veldig godt med.

Denne helga er det igjen gjort forsøk på å tenne på en bil utenfor statsråd Tor Mikkel Waras (Frp) hus i Oslo. Dette er det siste i en rekke angrep mot boligen til den norske justisministeren.

Det går an å forstå at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) av sikkerhetsmessige årsaker ikke vil gå ut og fortelle konkret hva de gjør for å beskytte Wara og hans familien.

Men helgas hendelse viser at det de gjør, ikke er nok.

Andre land ville kanskje lagt en jernring rundt justisministerens bolig. Eller flyttet hele familien til et sikkert sted. Eller satt i verk tiltak som skremte vekk gjerningsmennene eller - kvinnene.

Les mer

Hareide: - Et angrep på våre verdier og vårt demokrati

Nå kan det se ut som om det drives en slags katt og mus-lek med politiet, der politiet hittil har tapt. Dette kan være farlig, fordi et angrep på justisministeren er et angrep på selve demokratiet.

Men det kan også være farlig, fordi politiet står i fare for å gjøre seg til latter. Det kan tvert om virke oppmuntrende for potensielle terrorister, eller hvem det nå er, om å fortsette.

Det kan skapes inntrykk av at politiet ikke klarer oppgaven sin - slik det gjorde da bildene av en overlastet gummibåt på vei mot Utøya gikk verden rundt.

Derfor er det viktig at politiet straks viser at de er i stand til å stoppe trusler og annen hatkriminalitet mot norske politikere.

---

* FOTNOTE: Denne kommentaren er dessverre skrevet på sviktende premisser. I ettertid ble det kjent at justisminister Tor Mikkel Waras egen samboer er siktet, mistenkt for å stå bak forsøkene på brannstiftelse og trusler.

Jeg beklager derfor at jeg i kommentaren satte fram kritikk mot politiet som har vist seg å være urettferdig. Det går godt an å skjønne at politiet måtte gå forsiktig fram i et slikt tilfelle.

Les mer

PST har siktet Waras samboer

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?