Gå til sidens hovedinnhold

Nå gjør prestene i Bodø homoopprør

BODØ (an.no): – Jeg har ikke samme syn på homofili som Kirkemøtets flertall, sier prest Svein Malmbekk.

Nå samler han Bodø-prestene for å lage en egen liturgi for likekjønnede.

Kirkemøtet har talt: Homofile par får ikke vie seg i kirken. Ønsker de velsignelse for sitt samliv i Guds hus, må de først vie seg borgerlig, for så å møte opp i kirken for å få en forbønn uten liturgi – dersom presten sier ja.

Egen liturgi

Nå gjør en rekke prester i Bodø opprør mot Kirkemøtet. Sogneprest i Rønvik Kirke, Svein Malmbekk, står i spissen.

– Jeg ønsker en liturgi for homofile par. Jeg vet hva de fleste prestene i Bodø står for:?At homofile er velkommen i kirken, sier han.

I går formiddag sendte Malmbekk ut en e-post til 16 prester i Bodø med initiativ til å samles for å lage en egen liturgi for likekjønnede.

Det finnes allerede ulike forslag til slik liturgi i bruk. Målet er å samle sidde til en egen liturgi.

LES OGSÅ: Vegard (18) har fått nok av kirken

I e-posten skriver Malmbekk blant annet:

«Kirkelig vigsel av homofile kan vi ikke tilby ut fra dagens lovverk. Men ved at prester lokalt blir enige om en liturgi for forbønn av borgerlig inngått ekteskap og stiller seg bak den, kan vi være med å gi en slik liturgi tyngde og legitimitet».

Halvparten av prestene har allerede svart at de stiller seg bak Malmbekks initiativ.

Sende et signal

Malmbekk vil sende et signal om at det finnes mange prester i kirken med et annet syn enn Kirkemøtets flertall.

– I første omgang ønsker jeg å samle så mange prester som mulig i Bodø bak en felles liturgi for forbønn av homofile par.?Videre er håpet å få med Domprostiet og hele bispedømmet, sier han.

Presten legger ikke skjul på at skuffelsen er stor etter Kirkemøtet.

– Jeg hadde sett for meg motsatt utfall, sier Malmbekk, som selv var saksordfører under Kirkemøtet i 2007.

Menneskeliv på alvor

Den gangen ble saken om homofile i vigslede stillinger behandlet. Det førte til åpning for ulik praksis i tilsettingssaker, på grunn av to ulike teologiske syn.

– Hvorfor kan vi ikke da åpne for vielse av homofile også? Jeg har respekt for at noen sier nei til dette, og synes derfor vi som ønsker å vie dem må få større rom også. Det er på tide. Malmbekk er provosert over argumentasjonen til enkelte.

– I argumentasjonen på Kirkemøtet hørte vi stadig tale om «mor, far og barn». Så enkelt er det ikke. Vi har et langt større mangfold. Ved å utestenge homofile fordi det er feil, sender vi også et signal om at enslige eller barnløse ikke er slik de burde vært. Kirkens oppgave er å ta menneskers liv på alvor, sier Malmbekk.

Biskopen positiv

Biskop Tor B. Jørgensen ser ikke på utspillet fra Bodø som noe opprør. Han sier at den enkelte prest etter eget skjønn og overbevisning skal kunne be for homofile par.

– I vårt bispedømme har prester lenge kunnet følge en liturgi som ligner veldig på liturgi ved forbønn. Det prestene i Bodø nå gjør er å følge opp denne tradisjonen og gjøre den enda mer tydelig, sier Jørgensen.

Han tolker dette som et positivt engasjement og et tydelig signal om at kirken skal la likekjønnede par feire sin kjærlighet i kirken.

– Vi som ønsker å vie homofile må få større rom.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken