*Nettavisen* Nyheter.

Nå gyver de løs på sitt livs topptur

SITRER I KROPPEN: – Jeg har drømt om å stå på toppen av Mount Everest siden jeg så fjellet i 2012, sier Une Prestholt (t.v.). I mai står hun og Ingvill Ytreland på verdens tak. Foto: Tom Gustavsen

I mai kan Une Prestholt og Ingvill Ytreland bli nummer fire og fem i rekken av norske kvinner som har besteget verdens høyeste fjell.

(RB.NO): Tuppen og Lillemor, som duoen kaller seg, er på vei opp Rælingens nest høyeste fjell. Toppen Une Prestholt (38) fra Blystadlia og Ingvill Ytreland (45) fra Oslo skal bestige i mai, ligger omtrent 8.450 meter høyere.

Tre uker før avreise til Nepal, ligger damene i hardtrening. Det innebærer blant annet å trekke tunge bildekk etter seg opp Bjønnåsen.

Une er godt vant med fjellivet. I 2012 besteg hun Kilimanjaro og året etter var hun på vei opp Island peak i Nepal.

– På grunn av magekramper fikk jeg ikke lov til å toppe. I 2014 dro jeg tilbake og nådde toppen. Og det var der, på 4.300 meters høyde, jeg møtte Ingvill, som var på Mount Everest-ekspedisjon, forteller hun til rb.no.

HTML EMBED


Måtte snu

Ingvill, som er en erfaren fjellklatrer, skulle nemlig opprinnelig bestige Mount Everest i fjor, men etter ulykken hvor 16 nepalske sherpaer døde etter et snøskred i april, ble sesongen avlyst og Ingvill kom ikke høyere enn til basecamp. Ulykken beskrives som den verste noensinne på verdens høyeste fjell.

– Etter at vi kom tilbake til Norge fikk vi kontakt og bestemte oss for å bestige Mount Everest sammen i år, sier Une som er klar over risikoen det er å ferdes i området.

– Jeg skrev faktisk testamente i helgen, forteller hun.

Får hjelp av coach

24. mars setter duoen seg på flyet til Nepal. 1. april blir laget fløyet inn i fjellet før de skal akklimatiseres en periode før toppingen av Mount Everest skjer en gang mellom 10. og 27. mai.

– Vi er svært pasjonerte begge to og har vært igjennom mye trening, både fysisk og mentalt, for å bli klare for oppgaven som nå venter, sier Une som har fått hjelp av coach Ståle Barreng Gulbrandsen for å forberede seg mentalt.

– Det er to typer mennesker som klatrer Mount Everest; dem som liker naturen og fjellet og dem som skal krysse av på sjekklista si, mener hun.

Une og Ingvill er en del av en ekspedisjon på sju personer med klatrere fra hele verden.

– Laget ledes av en av Nepals mest kjente sherpaer som har besteget Mount Everest 19 ganger, forteller Ingvill.

Koster 45.000 dollar

Ekspedisjonen koster 45.000 doller per person. I tillegg må utstyr som klatresko og sovepose i topp kvalitet kjøpes inn.

– Jeg har lokale sponsorer som Martin's pub, Rælingen El-installasjon og Comet sport i Lillestrøm, sier Une som mener man bør være i en viss livssituasjon for å legge ut på en så strabasiøs reise.

– Vi er single og har ikke barn. Man gjør ikke noe så risikabelt når man har barn, mener hun.

Når Une og Ingvill når verdens tak, får de rundt 20 minutter før de må starte på nedstigningen. Une vet godt hva hun skal bruke tida til.

– Jeg skal ha med et bilde av foreldrene mine som døde med få måneders mellomrom i 2004. Det blir min siste hilsen til dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Reiser ikke lett: På en Mount Everest-ekspedisjon er man avhengig av klær og utstyr i topp kvalitet.

Mount Everest

Mount Everest, som er verdens høyeste fjell, ligger 8.848 meter over havet.

Fjellet ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på grensen mellom Kina og Nepal.

Første norske kvinne på toppen var Randi Skaug i mai 2004, fulgt av Cecilie Skog tre dager senere. Sissel Sannæs Smaller toppet fjellet i 2005.

Mount Everest var per 2014 besteget av rundt 4.000 klatrere.

250 mennesker har mistet livet på vei opp eller ned.

Une Prestholt og Ingvill Ytreland kan følges underveis på Facebooksiden «Tuppen og Lillemor på Everest».

Les flere saker fra Romerikets Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag