Gå til sidens hovedinnhold

Nå hamrer orkanen Dorian løs på Bahamas: - Det er ødeleggelser overalt

- Be for innbyggerne på Bahamas, oppfordrer USAs president.

OSLO (Nettavisen, NTB): Orkanen Dorian bringer med seg katastrofale ødeleggelser på Bahamas, ifølge amerikansk værvarsling og Røde Kors. Tirsdag fortsetter værsystemet mot USA.

Mandag morgen var stormsystemet Dorian på vei vestover mens den nordlige delen av Bahamas fikk gjennomgå med ødeleggende vindkast på orkan styrke, meldte USAs National Hurricane Center i en oppdatering rett før klokka 10 norsk tid.

Gutt meldt omkommet

Bahamas Press melder mandag at det første dødsofferet etter orkanen er registrert. En sju eller åtte år gammel gutt skal ha druknet på Abaco, mens søsteren er savnet. Guttens bestemor skal ha uttalt seg til lokale medier. Dødsfallet er ikke offisielt bekreftet.

Så mange som 13.000 bolighus kan ha blitt påført skader eller blitt ødelagt, ifølge anslag fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) mandag.

- Dette er en livstruende situasjon. Innbyggere på Grand Bahama Island bør ikke forlate sine tilfluktssteder når orkanens øye passerer siden vindstyrken raskt vil øke på den andre siden av orkanøyet. Innbyggere på Abacos bør forbli på sine tilfluktssteder til forholdene avtar senere i dag, heter det i oppsummeringen fra National Hurricane Center.

Les også: Orkanen Dorian tangerer rekord for orkan i Atlanterhavet

Vindstyrke på 300 km/t

Det advares for vindstyrke opp i 200 miles i timen (rundt 300 kilometer i timen) og springflo 6 til 7 meter over normal flo.

Disse farevarslene gjelder for Bahamas det meste av dagen, og det er ventet omfattende ødeleggelser, ifølge varselet.

Trump: - Be for Bahamas

- Be for innbyggerne på Bahamas. Blir rammet som aldri før, kategori 5. Nesten 200 miles i timen, het det i en Twitter-melding fra USAs president søndag.

Høsten 2017 møtte Trump kraftig kritikk for sin håndtering av den amerikanske øya Puerto Rico i kjølvannet av orkanen Maria.

På en pressekonferanse søndag hos det føderale byrået for krisehåndtering, FEMA, sa Trump at han ikke er sikker på om han noensinne har hørt om en kategori 5-orkan, til tross for at fire slike uværssystemer har truet USA siden han inntok Det hvite hus, melder CNN.

I sorg over ødeleggelser

- Det er ødeleggelser overalt i mitt område, sier et øyenvitne, Vernal Cooper, til CNN. - Biler og hus er ødelagt, sier Cooper.

Bahamas' statsminister Hubert Minnis uttrykker sin sorg over ødeleggelsene på øygruppa:

- Noen steder på Abaco kan man ikke se forskjell på hvor gaten starter og hvor havet starter, sa Minnis søndag til avisen Nassau Guardian ifølge NTB.

Tusenvis av mennesker er innlosjert i skoler, kirker og andre solide bygninger.

Les også

Meteorologen: - En ordentlig start på høsten

- Vi kan merke ettervirkningene

- Med de vindstyrkene som måles, 297 kilometer i timen, er det ikke noen tvil om at dette er en orkan. Det er middelvind i orkan styrke, 82,5 meter i sekundet, og kast opp i 98 meter i sekundet. Her i Norge har vi heldigvis ikke slike vindstyrker, men vi kan få merke ettervirkningene av orkanen Dorian i form av mye nedbør, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen mandag.

Tidlig tirsdag morgen ventes Dorian å forlate Bahamas og sette kursen over det siste havstrekket mot USA, melder NTB.

Prognosene viser at Dorian vil bevege seg i en kurve som går parallelt med den amerikanske kysten. Det er imidlertid ventet at orkanen vil holde seg nær kysten, der den vil hamre løs med kraftige vinder og høye bølger. Det er også fortsatt risiko for at den kan treffe land.

Beordrer masseevakuering

Amerikanske myndigheter har derfor beordret masseevakueringer. I South Carolina er om lag 830.000 mennesker omfattet. Der trer evakueringen i kraft midt på dagen mandag. Da blir politi utplassert langs alle de større hovedveiene langs kysten, der det blir enveiskjøring inn i innlandet.

– Vi klarer ikke å gjøre alle fornøyd, men vi mener vi kan holde alle i live, sier guvernør Henry McMaster.

I nabodelstaten Georgia innføres det også tvungen evakuering av innbyggere fra samme tidspunkt. I Florida er det beordret evakuering i noen sårbare kystområder.

I delstaten North Carolina forbereder myndighetene seg på Dorians videre ferd senere i uken, der det er ventet kraftig regn, vind og oversvømmelser.

Tribune postet søndag denne videoen som skal vise ødeleggelsene i Abaco:

Se de siste Twitter-meldingene fra USAs nasjonale orkanvarslingssenter:

Kommentarer til denne saken