Se videointervju med kommunalminister Nikolai Astrup (H):

OSLO (Nettavisen): I vinter kunne kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) avsløre overfor Nettavisen at det skulle bli enklere å bygge terrasse og mindre tilbygg på egen eiendom uten å måtte søke.

Nå forteller statsråden at han ønsker å gå enda lenger. Det skal bli enklere å erstatte en gammel garasje med en ny.

- Vi er opptatt av å forenkle regelverket, og har de siste årene unntatt en rekke tiltak fra søknadsplikt. Det gjør det enklere for folk, men også for kommunen som slipper å behandle en unødvendig søknad, sier Astrup til Nettavisen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det rundt 1,3 millioner garasjer og uthus i Norge, så endringen kan få betydning for mange nordmenn.

Les også: Nå blir det enklere å bygge på egen eiendom - slik blir de nye reglene

- Kan stå i 50 år til

Nettavisen møter Astrup i et sommerkledd villastrøk på Risløkka i Oslo, der eneboligene og garasjene står tett.

- Nå mener vi at tiden har kommet for å løse et problem som mange har, nemlig at du har en gammel garasje som er i dårlig forfatning, men skal du gjøre noe med den så må du ta hensyn til nye krav som har kommet etterpå, sier han.

For siden garasjen ble bygget, kan det ha blitt strammet inn på utnyttelsesgraden på tomta, slik at om man river garasjen så får man kanskje ikke lov til å bygge en ny.

- Det mener vi er feil. Det må være fullt mulig å oppføre en ny garasje hvis det har stått en gammel der, men det er behov for å føre opp en ny fordi den gamle er falleferdig, slår Astrup fast.

Et annet eksempel han viser til, er om garasjen står for nære veien etter dagens krav.

- Hvis garasjen har stått der i 50 år, så klarer den å stå en garasje der i 50 år til. Det må være mulig å føre opp en ny, mener han.

Les også: Nå kan det bli ulovlig å bygge boliger uten elbillader

- Uten plunder og heft

Den ansvarlige statsråden for plan- og bygningsloven, som regulerer all byggevirksomhet i Norge, tror mange som er fortvilet over dagens regelverk.

- Jeg tror det er mange som kjenner på den problemstillingen. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra folk som sier at de har en gammel garasje som holder på å falle fra hverandre, sier Astrup, og understreker:

- Det kan også være en naturskade, brann eller flom, og så får du ikke ført opp en lik garasje som den som sto der før, fordi nye byggeregler eller plankrav fra kommunen har trådt i kraft. Her bør det ikke være behov for en dispensasjon fra kommunen, men det må være noe man får lov til uten at det er noe plunder og heft med det.

- Dere gir mer tillit til folk. Frykter du ikke at flere da vil ta litt ekstra i og gjøre mer ulovligheter?

- Nei, jeg frykter ikke det. Vi unntok jo det å føre opp en garasje inntil 50 kvadratmeter uten søknadsplikt. Mange sa den gangen at det ikke kom til å gå bra og at det ville bli mye naboklager, men det viser seg at det har gått helt fint, sier Astrup.

Les også: Bryggemarerittet: – En kommunal skandale av store dimensjoner

- Bør ikke plage noen

- Så dere frykter ikke flere naboklager?

- Nei, for det å gjenoppføre en garasje lik den som sto der det bør ikke føre til noen naboklager i det hele tatt. Men for mange er det faktisk ikke mulig å gjøre det. Er du uheldig og garasjen din brenner ned eller blir skadet i en storm så kan du altså risikere at du ikke lenger har en garasje, sier han, og legger til:

- I dette tilfelle snakker vi om å gjenoppføre en garasje lik den som sto der, og det bør ikke plage noen. Skal du derimot bygge noe helt annet, så er det andre krav som slår inn og du må søke på vanlig måte.

Han tror snarere at forslaget vil bli positivt mottatt.

- Dette handler om å ha tillit til folk, og at vi skal unngå å bruke for mye byråkrati på ting vi ikke trenger å bruke tid og krefter på. Det føyer seg inn i rekken av forslag fra denne regjeringen som handler om forenklinger for folk i hverdagen, sier Astrup.

Les også: Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig å vinne valget

- Noen tøyer reglene

- Opplever du at nordmenn er flinke til å overholde reglene for bygging på egen eiendom?

- Jevnt over virker det som om at nordmenn er veldig flinke til det, og så finnes det selvfølgelig alltid noen som tøyer reglene. Det er viktig å understreke at selv om du fritas for søknadsplikt så må du jo bygge innenfor det som er plankravene. Så du kan ikke føre opp en garasje på 50 kvadratmeter dersom det ikke er mulig å utnytte tomten med 50 kvadratmeter ekstra, sier han.

- Så man må sjekke litt selv om det ikke er søknadsplikt?

- Ja, og det er viktig at eiendomsdata er oppdatert. Det er et krav at man sender inn til kommunen hvilke endringer man har gjort selv om det er søknadsfritt.

- Trolig til neste år

Som Nettavisen kunne fortelle i februar, ble det fra 1. mai enklere og billigere å bygge terrasse og mindre tilbygg på egen eiendom uten å måtte søke kommunen.

Astrup forteller at målet er å få innført de nye endringene så fort som mulig.

- Det vil nok først bli til neste år, men vi går i gang med dette arbeidet nå og vil jobbe så raskt som mulig, sier han.